Theorie — 2 okt 2016

Lezingenmiddag in het kader van het Weekend van de Wetenschap
Prijs
Volwassenen € 15,- / Studenten € 10,- / Museumkaart + € 5,- toegang publieksprogramma
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
2 okt, 11.00 tot 14.30
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Gespecialiseerde restauratoren zorgen ervoor dat de collectie van het Stedelijk Museum in goede conditie verkeert. De bijna 90.000 objecten in alle soorten en maten vragen uiteraard om een specifieke aanpak: Hoe ga je om met foto’s waarop ook andere materialen aangebracht zijn? Welke  technieken gebruikte Marc Chagall voor zijn schilderijen en wat is beste behandeling van de kinetische werken van Jean Tinguely? Wat voor onderzoek is hierbij nodig?

Deze vragen en nog veel meer worden tijdens dit Stedelijk seminar beantwoord. Kom naar deze middag en laat je door de restauratoren tijdens korte, laagdrempelige lezingen meenemen in hun complexe werkzaamheden. De middag wordt afgesloten met een rondleiding waarin je door de bril van een restaurator naar de kunstwerken in het museum zult kijken.

Deze Stedelijk Seminar is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap.

PROGRAMMA

13.00 - 13.05      Welkom | Bart Rutten

13.05 - 13.25      Inleiding - Sandra Weerdenburg (hoofd restauraties / restaurator beeldhouwkunst)

13.25 - 13.55     
Onderzoek naar negen werken van Marc Chagall in de collectie van het Stedelijk Museum  - Meta Chavannes en Madeleine Bisschoff (restauratoren schilderkunst)

Het Stedelijk Museum beheert negen schilderijen van Marc Chagall, waaronder bekende werken als De violist en Bella in het groen. Mede in het kader van het behoud van deze werken loopt momenteel een onderzoek naar de door Chagall gebruikte materialen en technieken. In deze lezing wordt een impressie gegeven van dit onderzoek en de verschillende toegepaste methoden, zoals infraroodreflectografie en röntgenfotografie.

13.55- 14.25  De preservering van ‘photo-works’ (samengestelde fotografische kunstwerken) - Monica Marchesi (papierrestaurator) 

De afgelopen vier jaar heeft het Stedelijk Museum samen met de Universiteit Leiden een groot nationaal onderzoek geleid naar fotografische kunstwerken. Binnen het project, dat door NWO is gesteund in het kader van Science4Arts, zijn verschillende soorten onderzoek verricht: kunsthistorisch, chemisch en vanuit een museaal (beheer)perspectief. Deze presentatie zal aan de hand van een aantal voorbeelden de materiële complexiteit van ‘photo-works’ belichten.

14.25 – 14.55  Het Tinguely-project: onderzoek en behandeling - Susanne Meijer (metaalrestaurator)

In het kader van de grote Tinguely-tentoonstellingen in Düsseldorf en Amsterdam zijn in 2015-16 de dertien driedimensionale werken van Jean Tinguely in de collectie van het Stedelijk Museum in een groot project interdisciplinair onderzocht en behandeld. In de presentatie wordt ingegaan op complexe aspecten als: Kunnen de objecten nog werkend getoond worden? Wat zijn de alternatieven? Mogen we materialen vervangen?

14.55 - 15.15  Vragen en discussie

15.15 - 15.30  Pauze

15.30 - 16.30  Rondleidingen op zaal door het restauratieteam