21 feb 2017

Naar aanleiding van het retrospectief over Ed van der Elsken (1925-1990) in het Stedelijk Museum presenteert EYE een Februari Film Maand over het filmwerk van de beroemde straatfotograaf.

Prijs
kinderen online 7,50 E / regulier online 10 E
Locatie
EYE Film Museum, Cinema 2
Tijd
21 feb 2017, 18.15 tot 20.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets (via eyefilm.nl)

Ed van der Elsken, Nieuwmarktkermis, Amsterdam (1963) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collectie Ed van der Elsken estate

Voor Ed van der Elsken waren film en fotograferen nauw verbonden. Deze editie gaat dieper in op de achtergronden van de kunstenaarsdocumentaire aan de hand van Van der Elskens portretten (ook van Karel Appel en Vali Myers) en gesprekken.

Inleidingen door Margriet Schavemaker (Manager Education, Interpretation and Publications, Stedelijk Museum Amsterdam) en Rommy Albers (senior curator Nederlandse film in EYE Filmmuseum)

KUNST EN KUNSTENAARS

Ed van der Elsken maakte iconische opnames van Bewogen Bewegen (1961) en Dylaby (1962), beroemde tentoonstellingen uit de laatste jaren van Stedelijk-directeur Sandberg. Avond over kunst- en kunstenaarsdocumentaires m.m.v. Margriet Schavemakers (Stedelijk Museum) en Rommy Albers (EYE). Bij de hommage aan fotograaf en filmer Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum Amsterdam besteedt EYE on Art aandacht aan de kunst van de tentoonstellingsdocumentaire en het kunstenaarsportret. Van der Elsken legde de reacties van bezoekers vast aan twee onderhand iconisch geworden tentoonstellingen uit de vroege jaren zestig. Ook filmde hij een aantal van de deelnemende kunstenaars (o.a. Jean Tinguely) en Stedelijk-directeur Wil Sandberg. Van der Elskens ongedwongen benadering in expressief zwart-wit brengt zowel de kunst, de makers als het publiek tot leven en geldt nog altijd als voorbeeld voor documentairemakers die een stijve, formele aanpak willen vermijden.

GESELECTEERDE FILMS

Bewogen Beweging, Ed van der Elsken (NL 1961) 4'
Impressie van de beroemde tentoonstelling Bewogen beweging. De tentoonstelling bracht een internationaal overzicht van kinetische (bewegende) kunst met werk van onder andere Jean Tinguely, Marcel Duchamp, Daniel Spoerri en Alexander Calder.

Dylaby, Ed van der Elsken (NL 1962) 11'
Verslag van een rondgang langs de tentoonstelling Dylaby, waarin zowel kinderen als volwassenen ongedwongen commentaar geven op de niet alledaagse uitstalling van allerlei (gebruiks)voorwerpen. Van der Elsken filmt ook Stedelijk-directeur Sandberg die praat over het ‘dynamisch labyrint’ dat werd gemaakt door kunstenaars als Robert Rauschenberg, Martial Raysse, Nikki de St. Phalle, Jean Tinguely en Daniel Spoerri.

Death in the port jackson hotel, Ed van der Elsken (NL 1972) 37'
Gefilmd portret van de excentrieke Australische kunstenaar Vali Myers. Zij is tevens de hoofdpersoon in Van der Elskens fotoroman Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des Prés. Myers werkt aan de tekening 'Death in the Port Jackson Hotel'.

Karel Appel, componist Ed van der Elsken (NL 1961) 7'
Opnamen van Karel Appel die de soundtrack samenstelt – met ‘musique barbare’ – voor het filmportret dat Jan Vrijman over hem maakt: De werkelijkheid van Karel Appel. De schilder is ook te zien in zijn atelier in New York. Drahtplastiken Hans Cürlis (DE 1929) 7' Opnamen van Alexander Calder – deelnemer aan de Bewogen Beweging-tentoonstelling – die bezig is enkele van zijn mobiles te vervaardigen; draadplastieken van koperdraad die vrij in de ruimte hangen. Cürlis’ methode van filmen is een heel andere dan die van Van der Elsken, maar brengt het werk van de kunstenaar net zo dichtbij.

MEER OVER ED VAN DER ELSKEN FILM MAAND

- Vanaf 2 februari De erfenis
- 10 februari Ed van der Elsken & Amsterdam
- 12 februari Ed van der Elsken, filmende fotograaf
- 21 februari Ed van der Elsken Art and Artists
- 22 februari Van der Elsken en tijdgenoten: Stad, familie en film