1 nov 2012

Tijd
1 nov, 18.30 tot 21.00

stedelijkfilm

The Otolith Group

1 november 2012, 19.30 uur
 

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Voertaal: Engels
Entree: Bezoekers betalen uitsluitend entree voor het museum (kortingen zijn van toepassing). 
Reserveren: Reserveren is verplicht. U kunt voor dit evenement reserveren door een e-mail te sturen naar reservations@stedelijk.nl, met daarin vermeld uw volledige naam, e-mail adres en telefoonnummer, en de naam en datum van de activiteit die u wilt bezoeken.  

Het Stedelijk Museum organiseert in het kader van de reeks stedelijkfilm een bijzondere avond met The Otolith Group, het befaamde kunstenaarscollectief dat in 2010 werd genomineerd voor de prestigieuze Turner Prize. Tijdens deze avond zal hun nieuwste film The Radiant voor het eerst, en in zijn geheel, in een museum te zien zijn. Het werk werd eerder getoond op (d)OCUMENTA (13) in Kassel. Kodwo Eshun en Anjalika Sagar van The Otolith Group gaan in gesprek met kunsthistoricus en criticus Eric de Bruyn. 

Meer informatie over The Otolith Group:

The Otolith Group is een gerenommeerd kunstenaarscollectief dat in 2002 werd opgericht door Anjalika Sagar en Kodwo Eshun. Ze maken films en video's, schrijven kunstenaarsteksten, stellen tentoonstellingen samen, verzorgen publicaties en ontwikkelen diverse platforms om experimenten in beeld en geluid grondig te kunnen analyseren. Het werk van de Group komt voort uit een serie langlopende onderzoeksprojecten die zich continu verplaatsen, bijvoorbeeld over hedendaagse architectuur, de Bandungconferentie, toekomstfantasieën, tricontinentalism, cybernetica en science fictions.

Het collectief krijgt opdrachten uit binnen- en buitenland voor films en video's, installaties en publicaties. Met deze werken wordt aan een breder kader gebouwd voor verdergaand onderzoek naar de auditieve en visuele cultuur. Bovendien organiseert The Otolith Group workshops en discussiebijeenkomsten en heeft programma's en tentoonstellingen (mede) samengesteld, waaronder de reizende tentoonstelling The Ghosts of Songs: A Retrospective of The Black Audio Film Collective 1982-1998 en Harun Farocki. 22 films: 1968-2009 in de Tate Modern, naast het reizende programma Protest als onderdeel van Essentials: The Secret Masterpieces of Cinema, in opdracht van het Independent Cinema Office. In 2010 werd The Otolith Group genomineerd voor de Turner Prize.

In 2013 zal The Otolith Group werk presenteren op verschillende internationale podia. In Groot-Brittannië treedt zij op als curator van de eerste tentoonstelling over het werk van theoreticus en geluidskunstenaar Mark Fisher, in samenwerking met The Showroom in Londen.

Meer informatie over The Radiant:

The Radiant gaat over de nasleep van 11 maart 2011, toen de Grote Tohoku Aardbeving om 14.46 uur het noordoosten van Japan trof en een tsunami veroorzaakte die tienduizenden mensen het leven kostte en tot een gedeeltelijke meltdown in de kerncentrale van Fukushima Daiichi leidde. Uitgaand van de letterlijke en figuurlijke barsten en scheuren die tijdens deze ramp zijn ontstaan beweegt The Radiant zich voort door tijd en ruimte, van de belofte die kernenergie ooit was naar het toekomstige stralingsgevaar, die tezamen het heden bepalen waarin wij in het duister rondtasten. Onder deze omstandigheden kunnen de verlichte steden en geëvacueerde dorpen in Japan worden gezien als een proeftuin van het wereldomspannende nucleaire regime dat burgers blootstelt aan de necropolitiek van de straling.

(The Radiant, 2012, HD video, kleur, geluid, 64 min. 14 sec.)