Events — 2 apr 2016

Ter gelegenheid van de presentatie van Amateur, de nieuwe monografie over het werk van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en de Nederlandse première van de film From Left to Night op zondag 3 april, presenteren het Stedelijk Museum Amsterdam en If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution de film Bete & Deise (2012). De film zal doorlopend vertoond worden in het weekend van 2-3 april, de film start elk uur.

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
2 apr, 8.00 tot 14.00
Taal
Portugees, Engels ondertiteld
Toegang
Niet nodig, vrije toegang op vertoon van entreebewijs

Bete & Deise (2012) toont een ontmoeting tussen twee vrouwen in een casco-huis in Rio de Janeiro. Actrice Bete Mendes en Baile funk-zangeres Deise Tigrona hebben elk op hun eigen manier invulling gegeven aan het begrip 'publieke stem'. De vrouwen spreken met elkaar over de manier waarop ze hun stem en hun positie in het maatschappelijk veld gebruiken, zonder daarbij hun innerlijke tegenstrijdigheden te verdoezelen. Door de montage, die op een indringende manier de stemmen en de beelden van de vrouwen combineert, confronteert Van Oldenborgh ons met overpeinzingen omtrent de relatie tussen culturele productie, politiek en de potentiele kracht die kan ontstaan op het snijpunt van het maatschappelijke en het persoonlijke.

De film is te zien geweest op het International Film Festival in Rotterdam in 2012 en in verschillende instellingen en festivals in binnen- en buitenland, zoals dit jaar nog tijdens een rondreis langs Recife, Rio de Janeiro en São Paolo in Brazilië. 

MEER OVER DE KUNSTENAAR

Wendelien van Oldenborgh (1962) woont en werkt in Rotterdam. Haar werk focust op onderdrukte en vergeten maatschappelijke geschiedenissen. In haar cinematografische structuren, getoond als films en installaties, biedt Van Oldenborgh ruimte aan een meervoud van perspectieven en stemmen. Zodoende onderzoekt haar werk de politieke, sociale en culturele relaties in de maatschappij en hoe deze zich manifesteren in sociale gedragingen. Na haar studie aan Goldsmiths College in Londen, werkte ze geruime tijd in België en Duitsland. Ze ontving onlangs de prestigieuze Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst en verbleef een jaar in Berlijn in het kader van een residentie van het Berliner Künstlerprogramm des DAAD. Recente tentoonstellingen van haar werk waren onder meer: From Left To Night, The Showroom, London, 2015; School of Kyiv, Kyiv Biënnale, 2015 (curatoren: Georg Schölhammer en Hedwig Saxenhuber); Confessions of the Imperfect, 1848-1989-today, Van Abbemuseum, 2014; Dead Reckoning: Whorled Explorations, Kochi Muziris Biënnale (curator: Jitish Kallat), 2014; 12de Biënnale van Cuenca, Ecuador (curatoren: Jacopo Crivelli Visconti en Manuela Moscoso), 2014; Art Turning Left: How Values Changed Making 1789 2013 (curator: Franscesco Manacorda), Tate Liverpool, 2014; If I Can’t Dance, Edition IV Affect (2010-2012); 54ste Biënnale van Venetië, 2011; 4de Biënnale van Moskou, 2011; 29ste Biënnale van São Paulo, 2010; 11de Biënnale van Istanboel, 2009 en Berlinale Forum Expanded, 2011, 2013 en 2015.

CREDITS

De lancering van de publicatie Amateur en de film From Left to Night is georganiseerd door If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en het Public Program van het Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met de kunstenaar. Met dank aan de Dr. A. H. Heinekenprijs voor de Kunst en Wilfried Lentz Galerie. De publicatie is tot stand gekomen met de steun van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2014 en het Mondriaan Fonds.