Performance — 27 nov 2014

Nieuwe performance van kunstenaar Hito Steyerl. 

Prijs
entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Teijin auditorium, Stedelijk Museum
Tijd
27 nov, 20.30 tot 21.30
Taal
Engels
Toegang
via reservations@stedelijk.nl.

Het Public Program van het Stedelijk Museum is bijzonder trots de performance The Secret Museum te presenteren, waarin de relatie tussen de politiek, de grootschalige productie van kunst en de financieringssystemen die hen verbinden onder de loep wordt genomen.

In mei 2013 presenteerde Hito Steyerl in het Stedelijk I Dreamed a Dream (Part 1) in het kader van het gerenommeerde performance-programma van het museum. De stelling van deze lezing-performance luidde dat het maken van kunst van oudsher een uiterst geheimzinnige bezigheid was, voorbehouden aan mannelijke meesters die zich het vak eigen konden maken door daar een grote hoeveelheid tijd en arbeid in te steken. Steyerl vroeg zich af hoe het maken van kunst dan toch zo populair heeft kunnen worden. Hoe is het mogelijk dat vrijwel iedereen tegenwoordig kan beweren kunst te maken? Ze vergeleek deze ontwikkeling met een belangrijke andere technische en maatschappelijke verandering: de uitvinding van vuurwapens. Zal de massaproductie van kunst de maatschappij op een soortgelijke manier veranderen? 

Vervolgens verzorgde Steyerl in opdracht van het Stedelijk een performance-lezing voor de dertiende Istanbul Biënnale gebaseerd op I Dreamed a Dream (Part 1) en getiteld Is the Museum a Battlefield? Deze lezing ging nader in op de wapenindustrie, een fenomeen dat via een constante stroom van beelden door de media telkens opnieuw wordt geconceptualiseerd. Steyerl volgde het spoor van een lege patroonhuls die zij aantrof in Van (Turkije), in het gebied waar zich het massagraf van Andrea Wolf en haar kameraden bevond, en stelde naar aanleiding daarvan de vraag hoe een museum en een slagveld met elkaar verbonden kunnen zijn.

Nu vervolgt Steyerl de reeks met The Secret Museum