Events — 15 dec 2024

Met verschillende sprekers gaan we in gesprek over hoe teksten de beleving van kunst beïnvloeden en welke overwegingen musea maken in hun zorg voor het publiek met behoud van vrije expressie van de kunstenaar. 

Prijs
Museumticket + 3 EU
Als toegangsprijs een belemmering is om deel te nemen, neem dan contact op met publicprogram@stedelijk.nl voor een plek op de gastenlijst.
Locatie
Auditorium
Tijd
15 dec, 15.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Boek ticket

Wat is de rol van tekst, disclaimers of trigger warnings in musea? In de tentoonstelling van Miriam Cahn hangt een schilderij met een controversiële geschiedenis. Eerder werd dit werk getoond in Palais de Tokyo in Parijs, waar het veel ophef veroorzaakte. Critici interpreteerden de afbeelding als pedofilie. De kunstenaar ontkende dit en benadrukte dat het schilderij de gruwelen van verkrachting als oorlogsgeweld afbeeldt. Er werd gepoogd via een rechtszaak het werk uit het museum te laten verwijderen, maar de rechter oordeelde dat het schilderij mocht blijven hangen. Volgens de rechter had het museum het werk goed gecontextualiseerd en het publiek voldoende gewaarschuwd. Na de uitspraak werd het werk echter door een activist beklad. In het Stedelijk is het schilderij nu opnieuw te zien. Welke context zou het museum moeten geven?

Dit voorbeeld illustreert goed de discussies rondom context en waarschuwingen bij controversiële kunstwerken. In dit programma gaan we dieper in hoeverre een museumbezoekers moet begeleiden, behoeden of waarschuwen voor wat er te zien is. Wie bepaalt of het kunstwerk als schokkend of kwetsend kan worden ervaren? De maker, het museum of het publiek? Wat betekent de waarschuwing vooraf voor de interpretatie van het werk? Is het noodzakelijk bezoekers te beschermen, of beperkt het museum daarmee de vrijheid van de kunstenaar? Met verschillende sprekers gaan we in gesprek over hoe teksten de beleving van kunst beïnvloeden en welke overwegingen musea maken in hun zorg voor het publiek met behoud van vrije expressie van de kunstenaar. 

Sprekers zullen binnenkort bekend gemaakt worden.

Over In Context

Kunst heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het aanwakkeren van maatschappelijke discussies. In deze tijden van ultranationalisme, xenofobie en klimaatrampen lijkt de behoefte aan geëngageerde kunst groter dan ooit. Maakt dat het museum ook tot een podium van protest en verandering? Kan een museum sociaal-politieke ontwikkelingen ondersteunen zonder zelf partij te kiezen? En wat zijn de grenzen aan het wakker schudden en engageren van publiek, moet het museum zijn publiek beschermen met disclaimers en trigger warnings?  

Dit drieluik biedt geen eenvoudige antwoorden, maar nodigt uit tot reflectie over de rol van kunst in de samenleving en de verantwoordelijkheid van musea om niet alleen te tonen, maar ook te durven spreken.   

In Context – This Exhibition Could Hurt Your Feelings

Een plek verzekeren voor dit programma? Reserveer hier je ticket.

Boek ticket

Dit programma is het laatste evenement in het drieluik In Context over de complexe relatie tussen kunst, activisme en musea. De andere twee programma’s vinden plaats op 20 oktober en 9 november. Klik hier voor meer info.