18 okt 2012

Tijd
18 okt, 17.30 tot 20.00

stedelijk|film
Isaac Julien
18 oktober, 2012, 19.30 uur

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Entree: Bezoekers betalen uitsluitend entree voor het museum (kortingen zijn van toepassing).
Reserveren: Reserveren is verplicht. U kunt voor dit evenement reserveren door een e-mail te sturen naar reservations@stedelijk.nl, met daarin vermeld uw volledige naam, e-mail adres en telefoonnummer, en de naam en datum van de activiteit die u wilt bezoeken.

In samenwerking met EYE, het nieuwe filmmuseum, presenteert het Stedelijk een bijzondere stedelijk|film avond met de Britse kunstenaar en filmmaker Isaac Julien. Tijdens deze avond zal Julien een aantal van zijn films vertonen en wordt hij geïnterviewd door Stedelijk conservator Bart Rutten. Deze stedelijk|film editie is gekoppeld aan de tentoonstelling 'Expanded Cinema:  Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong' te zien bij EYE  van 28 september t/m 2 december, 2012. 

Isaac Julien is een gevierde en meermaals bekroonde filmmaker. Zijn werk is wereldwijd geëxposeerd en hij werd in 2001 genomineerd voor de Turner Prize. Tijdens deze avond zal hij drie werken laten zien:'The Leopard (Western Union: Small Boats)' (2007, 18'), 'True North' (2004, 18’) en 'Paradise Omeros' (2002, 18’46”). De drie werken zijn thematisch met elkaar verbonden, en verkennen het belang van geografische locatie als betekenisgevende factor in het vormen van een culturele identiteit. Verschillende regio’s in de wereld worden in deze films, die oorspronkelijk in installatievorm werden tentoongesteld, tegen over elkaar gezet. De films verkennen motieven als illegale migratie, de vorming van geschiedenis door het modernisme, nomadische leefwijzen, het effect van taal op identiteit en multiculturaliteit – die tezamen het grotere vraagstuk van culturele identiteit benoemen.

Bart Rutten, conservator hedendaagse kunst bij het Stedelijk Museum, zal Julien interviewen tijdens deze avond. Rutten is expert op het gebied van experimentele, hedendaagse film- en videokunst.

stedelijk|film met Isaac Julien wordt georganiseerd in samenwerking met EYE en de activiteit is gerelateerd aan een uitgebreid programma van EYE waarin Julien een rol speelt. Alle aanwezigen op 18 oktober ontvangen een kortingsvoucher voor de expositie bij EYE en voor twee onderdelen uit het flankerende programma. Hieronder vindt u een overzicht:

  • Tentoonstelling 'Expanded Cinema: Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong' – 28 september t/m 2 december, 2012 (EYE, IJpromenade 1). Korting geldig tot en met 22 oktober.
  • Isaac Julien special (samen met stedelijk|film avond): Vertoning van 'Frantz Fanon. Black Skin White Mask' (1996) en 'Looking for Langston' (1989) met een introductie van Isaac Julien en Q&A met Isaac Julien en Jaap Guldemond, director of exhibitions van EYE op 20 oktober, 2012, 19.00 uur; Vertoning van 'Derek' (2008) op 22 oktober, 2012 om 19.15 uur.

Voor meer informatie over het filmprogramma en de tentoonstelling 'Expanded Cinema' van EYE zie: www.eyefilm.nl. Tevens is bij Galerie Ron Mandos de tentoonstelling "Better Life (Ten Thousand Waves)" van Isaac Julien te zien. Voor meer informatie, zie www.ronmandos.nl.

Meer informatie over Isaac Julien:
Issac Julien is een van de belangrijkste kunstenaars die de laatste 25 jaar al actief is op het gebied van het bewegende beeld. Zijn werk omvat verschillende kunstdisciplines, ontleend aan en commentaar gevend op film, dans, fotografie, muziek, theater, schilderen en beeldhouwkunst, en verenigt deze ter creatie van een unieke, poëtische visuele taal in audiovisuele filminstallaties. Julien is in 2001 genomineerd voor de Turner Prize voor zijn films 'The Long Road to Mazatlán' (1999) en 'Vagabondia' (2000). Met zijn speelfilm 'Young Soul Rebels' won hij de Semaine de la Critique prijs van het Filmfestival van Cannes. Julien is over de hele wereld vertegenwoordigd in museum- en privécollecties, waaronder Tate; Museum of Modern Art, New York; Centre Pompidou; het Guggenheim Museum; het Hirshhorn Museum; en het Brandhorst Museum. Meer informatie: www.isaacjulien.com