Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

14 okt 2012

Tijd
14 okt 2012, 13.00
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

stedelijk | book launch
Mark Manders – Reference Book
14 oktober, 2012, 15.00 – 17.00 uur


Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Voertaal: Engels
Entree: Bezoekers betalen uitsluitend entree voor het museum (kortingen zijn van toepassing).
Reserveren: Reserveren is verplicht. U kunt voor dit evenement reserveren door een e-mail te sturen naar reservations@stedelijk.nl, met daarin vermeld uw volledige naam, e-mail adres en telefoonnummer, en de naam en datum van de activiteit die u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum presenteert samen met Roma Publications en de Stichting Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst de feestelijke lancering van het boek 'Mark Manders – Reference Book', gepubliceerd ter ere van de toekenning van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010 aan beeldend kunstenaar Mark Manders. Tijdens deze middag zullen Mark Manders en schrijver Nickel van Duijvenboden hun licht laten schijnen op de publicatie en het oeuvre van Manders. Lorenzo Benedetti, die de Manders-tentoonstelling zal samenstellen in het Nederlandse Paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2013, zal over dit project een tipje van de sluier oplichten.

In 2010 werd de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst toegekend aan kunstenaar Mark Manders, van wie het Stedelijk ook enkele werken bezit. Manders maakt installaties, tekeningen, sculpturen, films en publicaties in uiteenlopende materialen. Ze bestaan doorgaans uit herkenbare elementen, zoals een mensenfiguur, een rat, een tafel, een stoel of een fabrieksschoorsteen, bij elkaar gezet in raadselachtige composities. Zijn werken staan niet op zichzelf, maar maken deel uit van een totaalproject dat Manders ‘zelfportret als gebouw’ noemt. Het ‘gebouw’ is een fictieve constructie die voortdurend wordt uitgebreid. Het gaat daarbij om de wisselwerking tussen het ding en het menselijk denken. De bestaande wereld geeft volgens de kunstenaar toegang tot een andere, onzichtbare wereld van gedachten. Zijn werken ziet hij als een verbeelding van zijn gedachtestroom, die als het ware op een cruciaal moment is stilgezet. De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010 – bestaande uit Henk van Os (voorzitter), Carel Blotkamp en Ilja Veldman – roemde het werk van Manders ’om zijn vermogen met een heldere beeldtaal een eigen wereld te creëren die intrigeert en zich in het geheugen vastzet.’ Verder ‘geeft zijn werk de toeschouwer alle ruimte voor vrije associatie,’ aldus de jury.

'Mark Manders – Reference Book' is een welhaast encyclopedisch overzicht van het oeuvre van Manders, vanaf eind jaren tachtig tot het heden. Het boek is met Manders samengesteld en bevat daarom veel persoonlijke ervaringen en toelichtingen van de kunstenaar, naast een interview dat Nickel van Duijvenboden afnam met Manders en een insiders view van kunstenaar en criticus Maria Barnas. In de publicatie zijn tevens facsimile’s opgenomen van eerder verschenen kunstenaarspublicaties.

De boekpresentatie van 'Mark Manders – Reference Book' biedt een interessante inkijk in de denkwereld van Manders. Na het welkomstwoord van de uitgever, zal de kunstenaar een lezing geven over zijn werk. Daaropvolgend wordt de korte film 'Mark Manders – Villa Voortman', in het spoor van Track (2012) vertoond, gemaakt door Ann Langelet en Ellen Vermeulen. Na de officiële presentatie van het boek zullen schrijver Nickel van Duijvenboden en tentoonstellingsmaker Lorenzo Benedetti een voordracht geven over het werk van Manders. Deze laatste lezing biedt een vooruitblik – het voorstel van Benedetti en Manders is geselecteerd als het winnende project voor het Nederlandse Paviljoen op de Bïennale van Venetië. Naast het lanceren van de publicatie zal tijdens deze speciale editie in de serie stedelijk|books daarom ook bij dit heuglijke feit worden stilgestaan.

Programma:

  • 15.00   Welkom door Britte Sloothaak (Stedelijk Museum, Amsterdam
  • 15.05  Introductie door Roger Willems (Roma Publications, Amsterdam)
  • 15.15  Lezing door Mark Manders
  • 15.45  Vertoning van Mark Manders – Villa Voortman, in het spoor van Track (2012)
  • 16.00   Presentatie en overhandiging van de publicatie
  • 16.05  Voordracht Nickel van Duijvenboden
  • 16.20  Voodracht Lorenzo Benedetti (De Vleeshal, Middelburg)
  • 16.40  Einde
  • 16.45 – 18.00  Borrel

Meer informatie over de publicatie:

Mark Manders - Reference Book
536 p. / 17 x 24 cm / hardcover / Engels en Nederlands
Roma Publication 186 (ISBN 978 90 77459 86 7)
Gepubliceerd in 2012 door Roma Publications, Amsterdam, ter gelegenheid van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010.
Samengesteld en ontworpen door Roger Willems, in samenwerking met de kunstenaar.
Met teksten van: Mark Manders, Nickel van Duijvenboden en Maria Barnas.

Meer informatie over Mark Manders:

Mark Manders volgde eerst een opleiding op de Grafische School en studeerde later aan de Kunstacademie in Arnhem. Zijn werk is veelvuldig tentoongesteld. Solotentoonstellingen had hij in Nederland onder andere in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, maar vooral ook in het buitenland, zoals in het Kunsthaus Zürich, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, de Pinakothek der Moderne in Munchen, het Irish Museum of Modern Art in Dublin, The Berkeley Art Museum en The Art Institute in Chicago. Manders participeerde voorts in talrijke groepstentoonstellingen. Zijn werk was te zien op de Biënnales van São Paulo, Berlijn en Venetië en de Documenta in Kassel. Mark Manders won meerdere prijzen, waaronder de Prix de Rome en de Philip Morris Kunstprijs – Beeldende Kunst. Het werk van Mark Manders bevindt zich in indrukwekkend veel nationale en internationale collecties, zoals Stedelijk Museum in Amsterdam, het Van Abbemuseum Eindhoven, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, de Pinakothek der Moderne in München, het Irish Museum of Modern Art in Dublin, het Kunsthaus Zürich, het Museum of Modern Art in New York, The Museum of Contemporary Art in Chicago, het Walker Art Center in Minneapolis en en het Los Angeles Museum of Contemporary Art.