Gallery talks — 21 nov 2014

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Stedelijk Museum, start in de Schiphol entreehal
Tijd
21 nov 2014, 12.00 tot 13.00
Taal
Nederlands
Toegang
Noodzakelijk. Reserveer hier

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen u uit te nodigen om in het kader van de reeks Gallery Talks op de vrijdagmiddag mee te wandelen met een aantal kunstenaars, kunsthistorici en filmmakers die tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image as Burden een eigen selectie van werken zullen bespreken vanuit hun eigen vakgebied, onderzoek en/of interesse. Nieuwe, maar vooral persoonlijke beschouwingen van Dumas' oeuvre verrijken zo de chronologische en thematische lijnen van de tentoonstelling.

Alle voorgestelde sprekers staan op een of andere wijze in verband met Marlene Dumas: Alied Ottevanger (conservator Centraal Museum Utrecht, schreef in 1981 als eerste een signalerende recensie over Marlene Dumas), Leontine Coelewij (curator van de tentoonstelling en conservator Beeldende Kunst bij het Stedelijk Museum), Ena Jansen (prof. Zuid‑Afrikaanse letterkunde, VU Amsterdam), Jan Andriesse (beeldend kunstenaar en partner van Marlene Dumas).

Over de spreker:

Ena Jansen is professor Zuid Afrikaanse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schreef het eerste artikel waarin Dumas' werk werd voorgesteld aan het Zuid-Afrikaanse publiek ('Op soek na die ontwykende werkelikheid', De Kat, juni 1994).
Jansen studeerde literatuur aan zowel de universiteit van Stellenbosch als de Universiteit in Utrecht. Ze gaf zestien jaar les aan de Universiteit van Witwatersrand en behaalde daar in 1992 haar PhD., waarna ze in 2001 terugkeerde naar Amsterdam en docent werd aan de opleiding Literatuur en Samenleving van de Vrije Universiteit. Ze is daarnaast hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam en wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Johannesburg. Ze publiceerde onder meer Afstand en verbintenis. Elisabeth Eybers in Amsterdam (1996 en 1998 - in een Nederlandse en Zuid-Afrikaanse uitgave), naast boeken en artikelen over de Boerenoorlog, migrantenliteratuur, stedelijke romans en de representatie van families in de literatuur. Haar inaugurele lezing over constructies van Jan van Riebeecks vertaler Eva/Krotoa is op internet gepubliceerd. In 2014 verschijnt er een boek van haar hand over de rol van huishoudelijk personeel in Zuid-Afrikaanse stedelijke romans. Ze schreef een aantal artikelen over het werk van Marlene Dumas. 'Op soek na die ontwykende werkelikheid' verscheen in een vooraanstaand Zuid-Afrikaans cultureel tijdschrift en was het eerste artikel waarin Dumas' werk werd voorgesteld aan het Zuid-Afrikaanse publiek (De Kat, juni 1994). Dumas vertelde later dat haar moeder pas na lezing van dit artikel begreep dat zij een belangrijke kunstenares aan het worden was! In het artikel 'Spiegelschrift en Sneeuwwitje in anti-apartheid Nederland' (in Kunsten in Beweging, 2008) bespreekt Ena Jansen het werk van twee Zuid-Afrikaans sprekende kunstenaars, Dumas en de dichteres Elisabeth Eybers, die er ondanks hun Zuid-Afrikaanse achtergrond beiden in slaagden een invloedrijke positie te veroveren in Nederland.