18 t/m 23 feb 2013

De masterclasses zijn bedoeld voor professionele kunstenaars, componisten, filmmakers, wetenschappers en gevorderde studenten.
Tijd
18 t/m 23 feb 2013, 16.18 tot 23.00

OPROEP AAN DEELNEMERS: SONIC ACTS MASTERCLASSES
18-24 februari 2013, Amsterdam

UITERLIJK AANMELDEN VOOR
15 februari 2013

MASTERCLASSES ONDER LEIDING VAN
Tony Conrad, Goodiepal, C.M. von Hausswolff & Mike Harding, Trevor Paglen, Steina & Woody Vasulka

In samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, STEIM, Muziekgebouw aan 't IJ en EYE organiseert Sonic Acts een reeks masterclasses als onderdeel van het Sonic Acts Festival 2013 - The Dark Universe. De vijf masterclasses bieden kunstenaars, musici en anderen uit de creatieve sector de unieke gelegenheid om met kunstenaars van internationale faam samen te werken. In een intieme sfeer wordt de deelnemers een gedegen inzicht gegeven in de concepten en werkwijze van de kunstenaars. In praktische workshops, discussies en seminars komen compositie , productie- en onderzoeksmethoden aan de orde.

DEELNAME

De masterclasses zijn bedoeld voor professionele kunstenaars, componisten, filmmakers, wetenschappers en gevorderde studenten. U dient zich vóór 5 februari 2013 op te geven. Stuur een cv en een korte motivatie waarom u wilt deelnemen aan een specifieke masterclass naar masterclass@sonicacts.com.

Het is mogelijk om meerdere masterclasses te volgen. Onvolledige of te laat ontvangen verzoeken kunnen niet worden gehonoreerd. Op 10 februari ontvangt u bericht over eventuele deelname. Als u een van de deelnemers bent, ontvangt u ook het tijdschema en meer informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op de masterclass.

KOSTEN

Deelname aan een masterclass kost Euro 35,- (inclusief catering). Deelnemers aan de masterclasses kunnen voor een gereduceerd tarief het Sonic Acts Festival bezoeken (professionele accreditatie: Euro 65,-)

DATA EN LOCATIES

De masterclasses worden gehouden in Amsterdam op verschillende locaties: het Stedelijk Museum, STEIM, Muziekgebouw aan 't IJ en Eye.
18-19 februari: Goodiepal
18-21 februari: C.M. von Hausswolff & Mike Harding
19 februari: Tony Conrad
19-20 februari: Steina & Woody Vasulka
24 februari: Trevor Paglen (Stedelijk Museum)

OVER DE KUNSTENAARS EN DE MASTERCLASSES

Tony Conrad (US) is avant-gardistisch videokunstenaar, experimenteel filmmaker, muzikant en componist, geluidskunstenaar, docent en schrijver. Hij was een van de pioniers van het minimalisme en introduceerde het idee van 'Eternal Music', een live uitgevoerde, hypnotiserende vorm van muziek waarbij met lang aangehouden, versterkte klanken op specifieke hoogtes nieuwe geluidswerelden worden ontsloten. Conrads masterclass bevat een uitgebreide lezing en performance over zijn werk, artistieke concepten en ideeën. Hij zal daarbij zowel ingaan op zijn films (The Flicker) als op zijn muziek.

Goodiepal (Gaeoudjiparl) (FO/DK) is een controversiële muzikant en componist van hoogst eigenzinnige, radicale computermuziek. Na zijn baan te hebben opgezegd aan de Royal Academy of Music in Aarhus, ging hij de intellectuele strijd aan tegen de stompzinnigheid van de moderne computermuziek en mediakunst. Hij treedt op, geeft wereldwijd lezingen over zijn werk en ideeën, en reist rond op een speciale fiets die hem voorziet van alle elektriciteit die hij nodig heeft. Zijn recente boek El Camino del Hardcore gaat over zijn werk met grafische notaties. Tijdens zijn masterclass, speciaal bedoeld voor praktisch ingestelde kunstenaars, componisten en mediakunstenaars, worden ideeën uitgewisseld en komt ook het werk van de deelnemers aan de orde.

C.M. von Hausswolff (SE) is componist en conceptueel kunstenaar. Voor zijn composities gebruikt hij vooral een taperecorder. Zijn conceptuele werk bestaat hoofdzakelijk uit performances, licht- en geluidsinstallaties en foto's. Mike Harding (UK) is curator, producer, leraar en muziekuitgever. Samen met Jon Wozencroft leidt hij het label Touch. In de masterclass van C.M. von Hausswolff en Mike Harding werken de deelnemers aan een eigen versie van freq_out, naar een concept van C.M. von Hausswolff. Alle deelnemers krijgen hiervoor een eigen frequentiegebied toegewezen binnen het hoorbare spectrum. Deelnemer 1 krijgt 0-25 Hz, deelnemer 2 25-65 Hz, enzovoort. De opdracht is om in vier dagen tijd een eigen geluidswerk te maken. Het werk mag geen geluiden bevatten die buiten het toegewezen frequentiegebied vallen, maar kan in lengte variëren en wordt in een loop afgespeeld. Het uiteindelijke werk bestaat uit twaalf kleinere werken die samen een geheel vormen.

Trevor Paglen (US) is kunstenaar en geograaf. Paglen zoekt in zijn werk bewust de grenzen op van wetenschap, hedendaagse kunst, journalistiek en andere disciplines. Zo komt hij tot vreemde, maar stevig onderbouwde strategieën om opnieuw naar de wereld te kijken en deze te interpreteren. Hij heeft vijf boeken gepubliceerd, waaronder Blank Spots on the Map: The Dark Geography of the Pentagon's Secret World, en veel artikelen over zaken als experimentele aardrijkskunde, staatsgeheimen, militaire symbolen, fotografie en visualiteit. Zijn meest recente boek, The Last Pictures, gaat over de raakvlakken tussen diepe tijd, politiek en kunst. In zijn masterclass zal Paglen met name ingaan op zijn werkwijze en verschillende manieren om onderzoek te doen.

Steina & Woody Vasulka (US) speelden een belangrijke rol bij de opkomst van de videokunst, als technische pioniers die in hoge mate bijdroegen aan de ontwikkeling van dit medium en nog altijd groot aanzien genieten als videokunstenaars. Al vanaf de jaren zeventig onderzoeken de Vasulka's de mogelijkheden van analoge en digitale technologie en ontwikkelen ze hun eigen elektronica om beelden te genereren. Steina & Woody Vasulka kunnen dan ook worden gerekend tot de belangrijkste architecten van een expressieve, elektronische beeldtaal. In hun masterclass wordt besproken hoe hun werk en aanpak zich heeft ontwikkeld en welke invloed de veranderende technologie en interfaces hebben gehad op de presentatie, documentatie en archivering van hun werk.

Het volledige programma van het Sonic Acts Festival - The Dark Universe (21-24 februari 2013) is online te raadplegen op www.sonicacts.com

Alle informatie over de masterclasses staat online op http://2013.sonicacts.com/masterclasses-call-for-participants/

De masterclasses worden mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds (www.mondriaanfonds.nl) en de Europese Commissie.

(Dit bericht geeft uitsluitend de visie van de auteur weer, en de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik door derden van de hierbij gepubliceerde informatie.)