Events — 2 t/m 3 nov 2013

Welcome on board at the Stedelijk Space Station. De Russische meester Kazimir Malevich bereidde zich namelijk al voor op een mogelijke verhuizing van onze thuisplaneet naar een nieuwe wereld… in outer space. Stap zaterdag 2 november in het ruimteschip Stedelijk en ontdek de toekomst!

Tijd
2 t/m 3 nov 2013, 17.30 tot 1.00
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

PROGRAMMA

Opening Museumnacht: Nachtlicht
Nachtlicht is de openingsfilm van Museumnacht 2013. Dit sprookjesachtige werk van Emmanuel Adjei (1988) en Marleen Özgür (1984) wordt vertoond in drie musea: het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Nachtlicht neemt je mee op een betoverende zoektocht naar het Nachtlicht dat door het museum sluipt en verscholen ligt in het werk van grote Nederlandse meesters.

Locatie: entreegebied
Tijd: 18.30 tot 19.00 uur 

EXPLICIT TOURS LIVE*
Tijdens de Museumnacht gaan de Explicit Tours LIVE! Maxim Hartman en Ymke Wieringa geven twee LIVE tours door de tentoonstelling Malevich en de Russische avant-garde. Voor de tours geldt, wie het eerst komt...  wees er dus op tijd bij!
Tijden: Maxim Hartman om 21.00 en 22.00 uur; Ymke Wieringa om 21.30 en 22.30 uur

Win 2 plekken in de EXPLICIT TOUR LIVE
Vertel ons op Facebook of Twitter (@stedelijk) wat je van de Explicit Tours vindt en maak kans op twee plekken voor de tour met Maxim Hartman of Ymke Wieringa!
*Vanaf 7 november volgen meer LIVE tours tijdens de Malevich Nights met o.a. Sigrid ten Napel en de Blikopeners! 

Space God – multi-media speed lecture door Theo Paijmans
Schrijver Theo Paijmans (specialist in sci-fi en underground kunst) cureerde Stedelijk Space Station – een unieke ruimte om te zien, te voelen en te ervaren. Om met Malevich te spreken: “Zwem! De witte, vrije afgrond, de oneindigheid ligt voor jullie.”

Theo Paijmans vertelt in een beeldbombardement over het geheim achter de Russische space age: ruimtevaart als religie. Hoe Malevich en zijn collega’s in de ban raakten van science fiction, onsterfelijkheid en de kosmos.

Locatie: Zadelhoff café
Tijd: verhalen 21.30, 22.30, 23.30, 00.30 uur (verhalen en beeld wisselen elkaar af) 

Cata.Pirata: Future Supreme
Gefascineerd door het science fiction-denken van Malevich, het idee van tijdreizen en de mogelijkheid de bestaande wereld te transformeren, maakt Cata.Pirata in samenwerking met Nahuel Blaton, leRyan en Maximin Lavoo speciaal voor de Museumnacht een werk geïnspireerd op de kunstwerken van Malevich in het Stedelijk.

Locatie: Teijin Auditorium
Tijd: doorlopend met optredens om 23.00, 00.00 en 01.00 uur. 

Stel je levensvraag aan een vedisch astroloog
Met het oog op de sterren en planeten geven twee astrologen je inzicht in je meest brandende vragen over de toekomst (en het hier en nu). Vedische astrologie komt uit het India van enkele duizenden jaren vóór onze jaartelling en is daarmee een van de oudste filosofieën.

Locatie: Blikopener Spot (kelder)
Tijd: 19:00 - 23:00

Blikopener Space Tours
Stedelijk Blikopeners en -medewerkers nemen je mee door de  tentoonstelling van Malevich en de vaste collectie van het Stedelijk. Ontdek samen met de Blikopeners onverwachte visies van beroemde kunstenaars, zoals Malevich en Yves Klein, over de toekomst van de aarde! Special quest om 20.30 &21.30 uur: Bart Rutten, maker van de Malevich-tentoonstelling.

Locatie: aanmelden onderaan monumentale trap oudbouw
Tijd: tours beginnen elk half uur vanaf 19.30 uur. Laatste tour: 01.30 uur. 

Dansen in space tijdens de Museumnacht!
Zippora Elders, assistent-curator van Kazimir Malevich en de Russische avant-garde, draait elektronische muziek, geïnspireerd door de tentoonstelling. Denk aan een variatie van bands als Sigue Sigue Sputnik, Silicon Teens, Tuxedomoon en Kino. De spacey waves, eighties drumcomputers en sci-fi synths brengen je in de perfecte out-of-this-world Malevich mood van het Stedelijk Space Station.

Locatie: entreegebied
Tijd: vanaf 22.00 uur tot 01.45 uur 

Workshop: Building Utopia
De Russische meester Malevich bereidde zich met schetsen en ontwerpen al voor op een mogelijke verhuizing naar een nieuwe planeet. Hij streefde naar een nieuwe wereld waarin de mensheid zich zou verheffen tot de verovering van de kosmos: een typisch utopisch droomideaal. In deze workshop gaan wij ook aan de slag met het maken van onze eigen utopie.

Locatie: studio A: trap naar beneden bij de museumwinkel
Tijd: doorlopend

Spacey Visuals
Speciaal voor de Museumnacht zijn Xander Nijsten en Nico van den Brink (filmmakers en -wetenschappers) diep in de sci-fi geschiedenis gedoken. Vanaf 22:00 nemen ze je mee naar onontdekte werelden en wonderlijke landschappen met hun Stedelijk Space Station visuals in het entreegebied, Schiphol lounge!

Locatie: entreegebied Schiphol lounge
Tijd: vanaf 22.00 uur doorlopend 

Restaurant Stedelijk: Nachthap
Het restaurant heeft een speciale Malevich maaltijd ontworpen. Een lekkere nachthap om de avond mee door te komen (€ 7,50). En er zijn cocktails!!

Koop een ticket