Events — 7 jul 2017

met performances door ANNALYZER en Phila Mbanjwa
Prijs
gratis met registratie
Locatie
tentoonstellingszalen, Audi Zaal 0.1
Tijd
7 jul 2017, 18.00 tot 20.00
Taal
Engels
Toegang
Registreren

Ter gelegenheid van de opening van de eerste solotentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse fotograaf en beeldend activist Zanele Muholi in Nederland (8 juli - 15 oktober 2017) presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam een vocale performance van musicus, vocalist en componist Annalyzer en een poëzievoordracht van de schrijfster Phila Mbanjwa.

PROGRAMMA

20.15     welkomstwoord directeur Beatrix Ruf, Audi Zaal 0.1
20.20     speech curator Hripsimé Visser, Audi Zaal 0.1
20.25     poëzievoordracht Phila Mbanjwa, Audi Zaal 0.1
20.35     performance Annalyzer, Audi Zaal 0.1
22.00     museum sluit

Zanele Muholi is een fotograaf en visueel activist die woont en werkt in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ze volgde een foto-opleiding (Market Photo Workshop in Newtown, Johannesburg) en behaalde een MFA in documentary media (Ryerson University, Toronto). Jarenlang fotografeerde zij de zwarte lesbische en transgender gemeenschap in Zuid-Afrika en verleend waardigheid aan de individuen die zij vastlegt.Wat vooral in haar werk opvalt zijn de sterke contrasten, haar inventieve gebruik van voorwerpen en de verbluffende belichting. Op haar foto's zijn de kapsels, kleding en aankleding vaak gemanipuleerd. Haar confronterende, krachtige en soms ook grappige beelden laten een gemeenschap zien die, ondanks de wettelijke bescherming die ze sinds 1996 geniet, nog dagelijks wordt geconfronteerd met racisme en opgelegde gendernormen. Haar foto’s haken daarmee in op de actuele discussie over stigmatisering en (gender)stereotypering.

Het Stedelijk Museum presenteert een selectie van werk uit de fotoreeksen Somnyama Ngonyama, Faces and Phases en Brave Beauties. Speciaal voor de opening nodigde Muholi twee performers uit om haar allereerste solotentoonstelling in Nederland te vieren.

MEER OVER DE PERFORMERS

Annalyzer
Indigeous Afro
Anelisa 'Annalyzer' Stuurman is een musicus, componist en actrice die werd geboren en opgroeide in Sterkspuit in de Oostelijke Kaapprovincie in Zuid-Afrika. In haar koorzang doorweeft Annalyzer inheemse Xhosa-liederen met expressieve en ritmische zang op stuwende baslijnen. Ze gebruikt daarbij de traditionele Xhosa-dans 'ukuxhensta' om de gevoelsintensiteit van haar klank over te dragen en te vertalen in moderne beats als dubstep, trap en hiphop, aangevuld met muziekelementen van de Nguni-stam.

Phila Mbanjwa
The Walk of the Lioness
De schrijfster Philile 'Phila' Mbanjwa is geboren in Dambuza, een nederzetting even buiten Pietermaritzburg in Zuid-Afrika. Ze schrijft gedichten, scripts en korte verhalen die geïnspireerd zijn op haar leven, liefdeservaringen en ontmoetingen. Het gedicht The Walk of the Lioness dat Mbanjwa voordraagt, gaat over de omzwervingen van een Afrikaanse vrouw, haar strijd en haar schoonheid van top tot teen. Mbanjwa: 'Ik heb vrede gevonden door deze woorden die recht uit mijn hart komen. Ik heb mensen zien doodgaan en dromen aan duigen zien vallen. Toekomstbeloftes zien sneuvelen door verkeerde beslissingen die goed voelden, maar dat niet waren. En sommige verhalen blijven verzwegen... Hoe kun je naar stilte luisteren?'

CREDITS

De Stedelijk Contemporary presentaties in 2017 zijn mede tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van hoofdbegunstiger Ammodo en de International Collector Circle en de Curator Circle.