Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Performance — 3 jul 2015

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ZERO: Let Us Explore The Stars (4 juli – 8 november, 2015) presenteren het Stedelijk Museum Amsterdam en Sonic Acts Amsterdam de performance The Proliferation of the Sun (1967) van ZERO-kunstenaar Otto Piene.

Prijs
Gratis toegang
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
3 jul 2015, 18.30 tot 19.00
Taal
English
Toegang
* Reserveren niet mogelijk **  De performance vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling ZERO. Op deze avond zijn het museum en de performance gratis te bezoeken. *** Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar: de zaal gaat 15 minuten voor aanvang open en sluit wanneer het maximum aantal bezoekers is bereikt.

Deze heruitvoering van The Proliferation of the Sun, oorspronkelijk uit 1967, is een 25 minuten durende multimedia-performance met honderden geschilderde dia's, geluid en verscheidene projectoren. De kleurrijke, glinsterende vormen op de vele handmatig beschilderde glasdia's worden geprojecteerd op een enorme installatie van meerdere schermen om 'een poëtische reis door de ruimte' te creëren, aldus Piene. De bezoeker wordt omgeven door projecties, die van de verschillende vlakken afspatten. Piene herinnert de kijker aan het betoverende effect van beeldprojectie, dat des te groter is wanneer je er compleet mee omringd wordt en je laat overweldigen door de omvang en het licht.

OVER DE KUNSTENAAR

Piene richtte in 1957 met Heinz Mack de invloedrijke Europese beweging ZERO op, in een poging de kunst te transformeren en opnieuw te definiëren in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Hij is vooral bekend vanwege zijn kleurrijke schilderijen en gigantische buitensculpturen, zoals de 600 meter lange Olympic Rainbow waarmee de Olympische Spelen in 1972 werden afgesloten. 

ZERO: LET US EXPLORE THE STARS

In de zomer en het najaar van 2015 presenteert het Stedelijk Museum een historisch overzicht van de innovatieve internationale avant-garde kunstenaarsgroep ZERO met werk van Otto Piene, Armando, Heinz Mack, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Günther Uecker, Lucio Fontana, Yves Klein, Piero Manzoni, Jean Tinguely, Yayoi Kusama en anderen. Ze werden gedreven door hun verlangen om op radicaal andere manieren kunst te maken, en deelden een optimistische, experimentele en baanbrekende werkwijze.

Meer info

CREDITS

Otto Piene

The Proliferation of the Sun / Die Sonne kommt näher

1966 – 1967 (reconstructie 2015)

Multimedia installatie, 25’00” 

Bruikleengever: Kunsthalle Bremen - Der Kunstverein in Bremen

In samenwerking met Kunsthalle Bremen – Der Kunstverein in Bremen en met steun van Sonic Acts en de ZERO Foundation.

Het Stedelijk Museum bedankt met name Günther Thorn voor zijn supervisie over de heruitvoering van The Proliferation of the Sun, en Annette Wolfsberger en Lucas van der Velden van Sonic Acts voor hun toegewijde inzet om dit project in Amsterdam mogelijk te maken.