Gallery talks — 30 jan 2019

Het Stedelijk Museum organiseert twee Gallery Talks ter gelegenheid van de tentoonstelling Spirits of the Soil.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
30 jan 2019, 16.00 tot 17.00
Taal
Nederlands

De Gallery Talks bieden ruimte voor verdiepende gesprekken over de tentoonstelling met een expert. De eerste rondleiding zal worden verzorgd door kunstenaar Raquel van Haver. Zij zal de deelnemers rondleiden langs een persoonlijke selectie van haar werken uit de tentoonstelling.

Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen die speciaal zijn gemaakt voor de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. In de serie verbeeldt Van Haver op een expressieve en rauwe manier haar ervaringen in de Bijlmer en in buitenwijken van grote steden in de Caraïben en Latijns-Amerika die zijn ontstaan uit de Afrikaanse Diaspora. De titel verwijst naar de inwoners van de wijken waar zij tijdens haar verblijf mee optrok en vriendschappen mee sloot. Deze ‘Spirits of the Soil’ zijn de grootste inspiratiebron voor Van Havers werk: het dagelijks leven en de rituelen verbeeldt ze met een zeer specifiek gevoel voor vorm en een grote materiële complexiteit.

MEER OVER DE SPREKER

Raquel van Haver werd geboren in 1989 in Bogota, Colombia. In 2012 studeerde zij af aan de HKU, waar ze de richting Fine Arts volgde. Ze is geïnteresseerd in culturele, etnische achtergronden, identiteit, normen en waarden. Dit uit zich in monumentaal plastisch werk van olieverf, houtskool, was, haar, karton, krijt, gips, gel en aan elkaar geweven jute geprepareerd met teer.

In 2017 won Van Haver de Schefferprijs en toonde ze haar werk in een solopresentatie. Ook werd zij genomineerd voor De Wolvecampprijs in 2018 en in 2012, 2013 en 2015 voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, die zij in 2018 won.

Raquel van Haver, Straat (diptych), 2015. Olieverf, teer, kolen, bindmiddel op jute, 245cm x355cm, courtesy Jack Bell Gallery, London.
Raquel van Haver, Straat (diptych), 2015. Olieverf, teer, kolen, bindmiddel op jute, 245cm x355cm, courtesy Jack Bell Gallery, London.