22 nov 2012

Tijd
22 nov 2012, 18.30 tot 21.00

stedelijkfilm
Sabine Mooibroek in gesprek met Christine Eyene 
22 november 2012, 19.30 uur 


Locatie
: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum 
Voertaal: Engels 
Toegang: Entreeprijs Stedelijk Museum (kortingen zijn van toepassing) 
Reserveren: Reserveren is verplicht. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.
 
Het Stedelijk Museum presenteert een stedelijkfilmavond met de Nederlandse filmmaakster Sabine Mooibroek en kunstcritica en curator Christine Eyene uit Londen. Tijdens de avond worden fragmenten getoond uit 'Bye Patrick Bye!' (2005) en 'Système D' (een nog onvoltooide film en speciale preview voor deze filmavond!) van Mooibroek. En voor het eerst is in Nederland haar nieuwste film 'Madame Dakar' (2011) te zien. Ook gaat Mooibroek in gesprek met Eyene.
 
De films van Sabine Mooibroek vormen een speelse uitnodiging voor de kijker om betrokken te raken bij wat er gaande is in de film, bij iets wat het midden houdt tussen een reële gebeurtenis en een poëtisch idee. Je wordt uitgenodigd mee te doen aan een spel van vertaling en interpretatie, van afstand en verlangen, dat zichtbaar is in al het werk van Mooibroek. In haar nieuwste film 'Madame Dakar' droomt de hoofdpersoon Joyce ervan om ooit nog eens een trein te besturen. De camera zit haar dermate claustrofobisch dicht op de huid dat haar verlangen er bijna tastbaar door wordt. Pas als Joyce naar Afrika afreist, op zoek naar 'de Senegalese hoofdstad van de treinen', kan zij haar droom realiseren. In de ruimte tussen de culturen brengt Mooibroek het potentieel van haar verhaal tot ontplooiing; de vergelijking tussen de Nederlandse en Senegalese samenleving legt precies bloot waarin legaal en illegaal, publiek en privé, ambitie en lotsbestemming van elkaar verschillen.
 
De Nederlandse kunsthistoricus Jeroen Boomgaard schrijft over 'Madame Dakar': "Glanzend en majestueus glijdt de gloednieuwe trein door de wasstraat op ons af. Het is het eerste beeld van Madame Dakar, en hoewel het een andere trein met een andere snelheid op een andere plaats in een andere tijd is, ben je als toeschouwer weer terug bij de fascinatie die de allereerste filmbeelden ooit opriepen – de magie en verleiding van het bewegende beeld. Maar 'Madame Dakar' is geen film over film, geen nostalgische bespiegeling over teloorgang en onmacht. Het is een film over verlangen, maar dan wel verlangen zoals alleen film dat kan laten zien."
 
Op deze stedelijkfilm-avond vindt de Nederlandse première van Madame Dakar plaats en worden fragmenten getoond uit de films 'Système D' (een nog onvoltooide film en speciale preview voor deze filmavond!) en Bye Patrick Bye!' (2005) van Sabine Mooibroek. Zij wordt geïnterviewd door Christine Eyene, die naam maakte met haar publicaties over kunst en mede-curator was van Dak'Art 2012 (biënnale voor hedendaagse Afrikaanse kunst).

"Madame Dakar" is geproduceerd door seriousFilm, gecoproduceerd door FilmS d*AfriqueS en gedistribueerd door Eye.
 

Meer informatie over Sabine Mooibroek: 

Sabine Mooibroek studeerde aan de Hochschule für Gestaltung und Kunst in Zürich, de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut, beide in Amsterdam. Voor haar werk ontving ze de Preis für den besten Kurzfilm van de Solothurner Filmtage, de Smokkel Prijs in Maastricht en de New Media Award in Amsterdam. Ze werkt in Nederland, Zwitserland en Senegal, en maakt onder meer korte films en video's. Werk van haar is onder meer te zien geweest in het Museum für Gegenwartskunst in Basel, op de World Expo 2010 in Shanghai, in Mamac in Luik, het Stedelijk Museum Amsterdam, op het Pan African Filmfestival FESPACO in Ouagadougou, het Internationaal Filmfestival Rotterdam en in het Institut Français in Dakar. Meer informatie: www.sabinemooibroek.nl
 

Meer informatie over Christine Eyene: 

Christine Eyene schrijft over kunst, is onafhankelijk curator en woont in Londen. Zij was mede-curator van Dak'Art 2012, biënnale voor hedendaagse Afrikaanse kunst, en met artistiek directeur Françoise Huguier curator van de Afrikaanse selectie voor 'Photoquai 2011, biennale des images du monde' in Parijs. Andere tentoonstellingen die zij heeft samengesteld zijn onder meer 'Reflections on the Self – Five African Women Photographers', een reizende tentoonstelling voor de Hayward Gallery die eerst te zien zal zijn in Brindley, Halton (24 november - 6 januari 2013) en 'Toma-Sinti-Kale Manush' (mei - juli 2012) in Autograph ABP in Londen, in samenwerking met directeur Mark Sealy en onafhankelijk curator Gabi Scardi. Ze publiceerde onder andere in 'AfriculturesArt South AfricaBasler ZeitungManifesta Journal en Third Text' en schreef essays voor diverse boeken en tentoonstellingscatalogi. Meer informatie:http://eyonart.blogspot.co.uk