Events — 12 feb 2016

Tentoonstellingsopening / Sprekers / Rondleidingen 

Prijs
Vrije toegang met een entreebewijs voor het museum
Locatie
Meerdere plekken in het museum
Tijd
12 feb, 17.00 tot 21.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets zijn online verkrijgbaar: tickets

Sinds januari 2016 is het Stedelijk Museum Amsterdam op vrijdag geopend van 10.00 tot 22.00. De vrijdagavond is daarmee de nieuwe kunstzinnige kickstart van het weekend, waarop van alles te doen is in het museum: openingen van tentoonstellingen met jonge kunstenaars, rondleidingen, kunstenaarsinterviews, lezingen en discussies, presentaties, filmvertoningen en performances. Bezoekers zijn van harte welkom om programma-onderdelen bij te wonen, aan de bar een drankje te drinken of rustig door de zalen te dwalen.

PROGRAMMA

18.00    inloop (entreehal Stedelijk Museum)
18.15    openingsspeech Beatrix Ruf (Zadelhoff café)
18.30    introductie door Leontine Coelewij, conservator Stedelijk Museum (Zadelhoff café)
18.45    gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken (zalen 28 en 29)
19.30    column door Lex ter Braak, directeur Jan van Eyck Academie (Zadelhoff café)
20.00    eerste speedtour door de museumcollectie (start bij informatiebalie)
21.00    tweede speedtour door de museumcollectie (start bij informatiebalie)
22.00    museum sluit  

OPENING SASKIA NOOR VAN IMHOFF: #+23.00

Directrice Beatrix Ruf zal de openingsspeech verzorgen van de nieuwste presentatie van Saskia Noor van Imhoff, getiteld #+23.00 . Deze tentoonstelling is onderdeel van een reeks dynamische solotentoonstellingen van een veelbelovende generatie kunstenaars. Het gaat veelal om nieuwe producties en recente aankopen voor de museumcollectie. Door een duurzame relatie aan te gaan met jonge, vernieuwende kunstenaars geeft de collectie van het Stedelijk de toekomst een gezicht.

INTRODUCTIE LEONTINE COELEWIJ

Leontine Coelewij is conservator bij het Stedelijk en curator van de tentoonstelling Saskia Noor van Imhoff: #+23.00. Zij werkte ter voorbereiding van deze presentatie nauw samen met Van Imhoff en zal haar werk en de tentoonstelling kort toelichten.

OPENSTELLING TENTOONSTELLING

In 2015 kocht het Stedelijk van Saskia Noor van Imhoff (1982) het ruimtelijke werk #+14.11 (2013) aan. Voor de eerste presentatie van dit werk in het Stedelijk maakt de kunstenaar een installatie die is toegespitst op de museumcollectie en op de architectuur van de zalen. In haar werk combineert Van Imhoff kunstwerken uit het depot, replica’s en alledaagse voorwerpen, die zij zonder enige hiërarchie bij elkaar plaatst. Daarbij maakt zij de methoden van conservering, onderzoek en classificering tot onderdeel van haar installatie.

COLUMN DOOR LEX TER BRAAK

Lex ter Braak is schrijver, criticus en directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Deze postacademische kunstinstelling staat bekend als een belangrijke onderzoeks- en residentieplaats voor jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ter Braak volgt het werk van Van Imhoff al enige tijd, en zal haar oeuvre kort bespreken in de context van haar generatiegenoten.

SPEEDTOURS MUSEUMCOLLECTIE

Elke vrijdagavond geven de jongste museummedewerkers, de Blikopeners, een speedtour. Bekijk de collectie van het Stedelijk Museum of de tentoonstellingen door de ogen van een Blikopener en ga met ze in gesprek over hun favoriete werken. De rondleidingen starten om 20.00 en 21.00 uur.