Events — 11 mei 2018

Prijs
€ 3,- (excl. museumticket)
Locatie
Stedelijk Museum entreegebied, Teijin Auditorium
Tijd
11 mei 2018, 19.00 tot 21.30
Taal
Engels
Toegang
Performance Sidsel Christensen Tickets
Overige delen van het programma zijn vrij toegankelijk

BRACE FOR IMPACT is het eindproject van De Appel Curatorial Programme 2017-2018. De kunstenaars in BRACE FOR IMPACT – een tentoonstelling en een serie publieke evenementen op verschillende locaties- richten zich op de uiteenlopende manieren waarop technologie vorm geeft aan de manier waarop wij ons verhouden tot de wereld om ons heen.

Tijdens een avondvullend programma bij het Stedelijk Museum gaan Sidsel Christensen, Jonathan Reus en Yao Qingmei spelenderwijs in op het onderwerp infrastructuur en de potentiële ineenstorting daarvan. De werken verwijzen naar momenten van paniek, veroorzaakt door dreigende technologische defecten, om zo te onderzoeken wat er leesbaar wordt na een dergelijke crash. Sidsel Christensen begint haar lezing-performance Swallow the Journey door het publiek een pil aan te bieden, waarvan gezegd wordt dat het een nano-robot bevat. In een audiovisuele scenografie van beelden en lichteffecten, doorvlochten met de geschiedenis van de nanotechnologie, vertelt de kunstenaar over de steeds intensievere reis van de robot door het lichaam. In het werk if this, then that (iMac Music) creëert Jonathan Reus een soundscape met behulp van de interne circuits van een computer, die alleen stopt wanneer de machine het begeeft. 

Door technologische esthetiek te combineren met improvisatietechnieken manipuleert Reus op chirurgische wijze de binnenkant van de iconische iMac G3 om melodieën en afbeeldingen te produceren die de zintuigen aanvallen met hun onheilspellende vertrouwdheid. Yao Qingmei’s videowerk Molt (Body Inspection) is een komisch en kritisch onderzoek naar de logistiek die verborgen gaat achter de groei van surveillance en controle. Met de veiligheidscontrole als inspiratiebron presenteert Yao een absurdistische choreografie van de veiligheidsprocedures op een vliegveld.

Program

7 PM binnenkomsthal | welkom & receptie
7:15, 8:15 auditorium | Sidsel Christensen Swallow the Journey performance, 40 min
7:15-21:30 binnenkomsthal | Jonathan Reus if this, then that… (iMac Music) performance
7:15-21:30 studio B  | Yao Qingmei The Ecdysiast – Molt, 3-channel video, 9’, loop
9:30 binnenkomsthal | slotwoord

Meer over de kunstenaars

Sidsel Christensen (1978, woont en werkt in Kopenhagen) verkent hoe subjectiviteit zich verhoudt tot noties als authenticiteit en fictieve constructies van het zelf. Door middel van  audiovisuele installaties, performance en tekst ontvouwt ze de verschillende mogelijkheden voor de verbeelding om de manier waarop een persoon of groep de realiteit waarneemt te transformeren. Meer informatie: www.sidselchristensen.com

Jonathan Reus (woont en werkt in Den Haag) is een muzikant die werkt met elektronische muziek, een nieuwe mediakunstenaar, een docent, een curator en een community-organisator. In zijn praktijk combineert hij deze disciplines om onderzoeksvragen te formuleren door te maken, te denken, te bespreken en samen te werken. Meer informatie: www.jonathanreus.com

Yao Qingmei  (1982, woont en werkt in Parijs) werkt vaak met performance als de basis van haar maakproces, hetgeen uiteindelijk resulteert in video-installaties. Humor is een belangrijk element in haar kunstpraktijk. Door middel van haar poëtische, absurdistische en melancholische grappen doet ze onderzoek naar tekens en betekenisgeving.
Meer info

Meer over De Appel Curatorial Programme

De Appel Curatorial Programme is een educatief platform waar onderzoek wordt verricht naar alternatieve vormen van tentoonstellingen-maken en curatorschap. Sinds de start in 1994 brengt het programma tien maanden lang zes opkomende curatoren bijeen, elk met een andere academisch achtergrond en werkervaring. Samen ontwikkelen zij een project in het kader van het recentelijk gekozen thema van De Appel: modes of de-universalization (vormen van ont-generalisering). De deelnemers van De Appel Curatorial Programme organiseren elk jaar in samenwerking met het Stedelijk Museum een event, elk jaar in een vorm die aansluit bij hun project.

Stedelijk Stage-it!

Stedelijk Stage-it is een nieuwe programmalijn met voorstellingen en interventies op het gebied van muziek, performance, dans, theater, film en opera. Dit programma bieden de mogelijkheid tot interdisciplinaire samenwerkingen op het gebied van de podiumkunsten, festivals en opleidingen.

Credits

De curatoren van BRACE FOR IMPACT zijn de deelnemers van De Appel Curatorial Programme 2016-2018: Sun A Moon, Luay Al Derazi, Jagna Lewandowska, Jo-Lene Ong, Arkadiusz Półtorak and Miriam Wistreich.