Events — 21 mei 2015

Food design uit de Amazone en cocktails gefilterd door een soundscape.

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + €2,50
Locatie
Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
21 mei 2015, 17.00 tot 19.30
Taal
Engels
Toegang
Tickets museum 
Tickets Artist Talk  *Met je ticket voor de Artist Talk heb je ook toegang tot de rest van het museum. 

Het Stedelijk Museum en het internationaal designplatform What Design Can Do presenteren met trots een dynamisch programma rond recent en nieuw werk van internationale designers, in het kader van de tentoonstelling What Design Can Do. Het Public Program Taste it! What Design Can Do richt zich op de vraag wat design kan doen voor onze smaakpapillen in een wereld vol visuele prikkels waarin weinig ruimte meer is voor andere zintuiglijke ervaringen. Op deze avond vinden presentaties plaats van chefkok Alex Atala (BR) en ontwerpersduo Bompas & Parr (GB). Ook wordt in de tentoonstelling werk gepresenteerd van studio Dror (VS), de Campana Brothers (BR), Rogier Klomp (NL) en Alexandra Daisy Ginsberg (GB).

TASTE IT! WHAT DESIGN CAN DO - PUBLIC PROGRAM

Onder de overkapping van de nieuwe uitbouw zal het Stedelijk Museum een tijdelijk paviljoen inrichten dat een brug slaat tussen de tentoonstelling binnen in het museum en de openbare ruimte van het Museumplein. In dit paviljoen zal de Braziliaanse meesterchef Alex Atala zijn Multisensory Dinner Installation opvoeren en haute cuisine schotels en hapjes bereiden. Voor deze exclusieve culinaire creaties gebruikt hij authentieke Braziliaanse ingrediënten uit het Amazonegebied, om zo meer bekendheid te geven aan de natuurlijke hulpbronnen van zijn geboorteland. Deze innovatieve kok kan deels historicus en deels botanist worden genoemd vanwege zijn expedities tot diep in het Amazonegebied met wetenschappers en antropologen, waarbij hij zocht naar mogelijke ingrediënten voor zijn gerechten. Niet alleen bracht hij hiermee de oorspronkelijke voedingsmiddelen van zijn land onder de aandacht, die buiten de landsgrenzen nog veelal onbekend zijn, ook stelde hij een uitdaging aan de traditionele conventies van haute cuisine die nog altijd wordt gezien als de sleutel tot een succesvol restaurant in het culinaire topsegment.

In het Teijin Auditorium van het museum presenteert het Britse ontwerpersduo Bompas & Parr de performatieve geluidsinstallatie Kepler's Platonic Planetary Bar, waarin de relatie tussen geluid en smaak wordt onderzocht. Bompas & Parr werken momenteel samen met dr. Simon Werrett, specialist in geschiedenis en wetenschapsfilosofie aan het University College London. Samen zullen zij de 16e-eeuwse punchkom herontwerpen die door wiskundige en astronoom Johannes Kepler werd ontwikkeld. Deze merkwaardige schaal, gebaseerd op Keplers sterrenkundige model van het zonnestelsel uit Mysterium Cosmographicum (1596), bestaat uit zes lagen die corresponderen met de omloop van de zes planeten die in de 16e eeuw bekend waren: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter en Saturnus. Het verhaal gaat dat Keplers mecenas Friedrich von Württemberg hem verzocht om een punchkom waarin alcoholische cocktails, corresponderend met deze planeten, konden worden gemaakt. Keplers ontwerp zal worden overgenomen, aangepast en verder uitgewerkt aan de hand van de visuele en sonische ervaring van Chladni-patronen (voor het eerst in 1787 ontdekt door Ernst Chladni), die invloed hebben op alles van de vloeistof in onze cellen tot de gevoeligheid van onze smaakpapillen, volgens recent onderzoek door het Crossmodal Research Laboratory van Oxford University.

WHAT DESIGN CAN DO - DE TENTOONSTELLING

De tentoonstelling What Design Can Do opent ook op 21 mei, op de begane grond van het Stedelijk Museum. Deze tentoonstelling is gewijd aan het verhaal achter WDCD en toont een selectie van de ontwerpers die meewerkten aan de conferentie van dit jaar of voorgaande edities.

De design- en architectuurstudio Dror uit New York zal een eigen uitvinding uit 2006 demonstreren, het multifunctionele constructie-element QuaDror. De Braziliaanse Campana Brothers, productontwerpers en binnenhuisarchitecten, tonen een aantal van hun werken waarin schijnbaar tegenstrijdige aspecten van traditioneel handwerk en moderne techniek worden samengebracht. De Nederlandse journalist en illustrator Rogier Klomp presenteert het documentaireproject Big Data (2013) dat hij maakte in samenwerking met filmmaker Shuchen Tan, dat beschrijft hoe nieuwe onderzoeksmethoden voor digitale bronnen en de visualisatie van deze onderzoeksresultaten tot een revolutionaire en spannende vorm van journalistiek zouden kunnen leiden. De Britse ontwerper en onderzoeker Alexandra Daisy Ginsberg presenteert haar project Designing for the Sixth Extinction (2013), waarin ze de mogelijke invloed van synthetische biologie op biodiversiteit en natuurbehoud onderzoekt. Ter afsluiting zal de installatie Kepler's Platonic Planetary Bar van het Britse duo Bompas & Parr dat onderdeel is van het Public Program, een plek krijgen in de de tentoonstelling. 

Credits 

De samenwerking tussen het Stedelijk Museum Amsterdam en What Design Can Do is mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van het Stedelijk Museum Restaurant, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Wetransfer en Stichting Stokroos.