Theorie — 12 t/m 13 dec 2016

Prijs
€ 40 / lunch inbegrepen
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
12 t/m 13 dec 2016, 9.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Stuur voor 21 november 2016 een e-mail naar workshop@sonicacts.com.

Het tweedaagse seminar Mini Sound Series: The Maryanne Amacher Archive is een samenwerking tussen Sonic Acts, het Stedelijk Museum Amsterdam en Blank Forms, gepresenteerd door Amy Cimini, Bill Dietz, en Robert The. Het programma biedt een selectie van documenten, beeld en audio uit meerdere onderdelen van Maryanne Amachers werk The Mini Sound Series en werken die tot de ontwikkeling hiervan hebben geleid. Al het materiaal is recentelijk gedigitaliseerd door het Maryanne Amacher Archive.

Het seminar is een kans voor intensieve kennisuitwisseling tussen personen die geïnteresseerd zijn in Amachers werk en in post-Cageiaanse methodologieën voor geluidskunst. Na de tweede dag van het seminar zal een openbare luistersessie van extra, nog nooit gepubliceerd audiomateriaal van Amacher worden gepresenteerd als een praktische uiteenzetting voor deelnemers aan het seminar, maar ook als een introducerend overzicht voor een breder publiek. Voor meer informatie over het Maryanne Amacher Archive en het seminarprogramma, klik hier.

Amacher (geb. 1938 in Kane, Pennsylvania) is vooral bekend vanwege haar baanbrekende akoestische kunst, die gehele gebouwen besloeg en uitdagende nieuwe manieren van luisteren introduceerde. Na bij Karlheinz Stockhausen te hebben gestudeerd ontwikkelde Amacher muziek op basis van oto-akoestiek (geluiden die in het oor zelf ontstaan) met behulp van de Triadex Muse-synthesizer van Marvin Minsky, evenals de invloedrijke telematische serie City-Links, en werkte ze samen met John Cage en de Merce Cunningham Dance Company. In de late jaren 70 en de vroege jaren 80 zocht ze naar een nieuwe manier om bezoekers haar grootschalige geluidswerken optimaal te laten beleven en navigeren.

Bill Dietz

Componist en schrijver Bill Dietz is een van de supervisoren van het Maryanne Amacher Archive. Hij is sinds 2007 artistiek directeur van Ensemble Zwischentöne en sinds 2012 co-leerstoelhouder van Music/Sound in het Master of Fine Arts-programma van Bard College, New York geweest. Momenteel is hij gastprofessor Geluid aan de Kunsthochschule für Medien in Keulen.

Robert The
Robert The is een kunstenaar uit New York, bekend om zijn sculpturen op basis van boeken en werk met tekstborden. Zijn werk is opgenomen in vele openbare collecties, zoals die van het MoMA, LA MOCA, Yale en het Walker Art Center. Met Micah Silver richtte hij in 2009 het Maryanne Amacher Archive op, waarbij Dietz zich kort daarop aansloot. 

Amy Cimini
Amy Cimini is historicus en performer van 20e- en 21e-eeuwse muziek. In 2011 behaalde ze haar PhD in historische musicologie aan New York University. Voorafgaand aan haar aanstelling bij de University of California, San Diego ontving zij een Andrew W. Mellon Post-Doctoral Teaching Fellowship in muziektheorie aan de University of Pennsylvania (2011-2013) en bekleedde ze een gastpositie in muziektheorie aan het College of William and Mary in Williamsburg, Virginia (2010-2011).