Performance — 7 dec 2014

A Broadcast/Looping Pieces is een geïmproviseerde tekst-performance van theatermaker, kunstenaar en schrijver Tim Etchells.

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
7 dec, 15.00 tot 16.00
Taal
Engels
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum is bijzonder verheugd theatermaker, kunstenaar en schrijver Tim Etchells in het museum te verwelkomen, waar hij zijn nieuwe performance A Broadcast/Looping Pieces zal uitvoeren.

Voor dit stuk zal Etchells pagina's uit zijn notitieboek live remixen – in feite is dat een chaotisch uitdijend Word-bestand waarin de kunstenaar al jarenlang tekstfragmenten, ideeën, afgeluisterde gesprekken, passages uit krantenartikels en webpagina's, zelfgeschreven teksten, schetsen, citaten en andere aantekeningen verzamelt. Door fragmenten uit zijn aantekenboek te kiezen rolt Etchells de taal op, doorsnijdt deze, weeft en creëert aanvaringen – soms terugkerend naar afzonderlijke zinnen die hij telkens herhaalt, dan weer uit de losse pols redigerend en herschrijvend, waarbij hij dialogen, nevenschikkingen en dubbelzinnige botsingen laat ontstaan.

A Broadcast/Looping Pieces gaat over archiveren, schrijven en verzamelen en biedt een geïmproviseerd venster op Etchells benadering van tekst. Daarbij verkent hij het creatieve proces, maar ook de transformerende kracht van de performance als handeling.

Meer informatie over de kunstenaar:

Tim Etchells is een kunstenaar en schrijver uit Groot-Brittannië met een oeuvre dat het midden houdt tussen performance, beeldende kunst en fictie. Hij heeft in veel verschillende contexten gewerkt, met name als leider van de wereldberoemde performancegroep Forced Entertainment. Zijn werk werd de afgelopen jaren in tal van tentoonstellingen voor beeldende kunst opgenomen, en was onder meer te zien op de biënnales Manifesta 7 (2008) in Italië, Art Sheffield 2008, Göteborg International Biennial (2009), October Salon Belgrado (2010), Aichi Triennale, Japan 2010 (samen met Vlatka Horvat) en Manifesta 9 (Parallel Projects) in 2012. Hij had solotentoonstellingen in de Contemporary Art Gallery Vancouver, Gasworks en Sketch (Londen), Bunkier Sztuki (Krakau), Galerije Jakopič (Ljubljana) en Künstlerhaus Bremen. Etchells’ eerste roman, The Broken World, verscheen in 2008 bij Heinemann en zijn monografie over eigentijdse performance en Forced Entertainment, Certain Fragments (Routledge, 1999), vond alom weerklank. Recente publicaties zijn onder meer: Vacuum Days (Storythings, 2012) en While You Are With Us Here Tonight (LADA, 2013). Hij is momenteel als Professor of Performance verbonden aan Lancaster University.

Voor meer informatie, zie www.timetchells.com en www.forcedentertainment.com.