Events — 6 sep 2019

Kunstenaar Harm van den Dorpel is de gastcurator van de zesde editie van Video Club waarin wordt samengewerkt met de Amsterdamse organisatie The One Minutes Foundation.

Prijs
Museumticket + € 3
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
6 sep 2019, 19.00 tot 21.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

In het programma van deze editie worden kunstwerken uit de single channel-videocollectie van het Stedelijk aangevuld met nieuwe video’s die zijn ingezonden als reactie op de speciaal hiervoor uitgeschreven open call van The One Minutes. Elk van de geselecteerde videowerken raakt aan een of meerdere concepten die aanwezig zijn in het werk van Harm van den Dorpel. Zoals het concept van kunstmatige schaarste, de sociale en politieke implicaties van algoritmische bestaanswijzen en door kunstmatige intelligentie gegenereerde composities.

Tijdens deze editie is werk van de volgende kunstenaars te zien: Holly Childs, Mary Helena Clark, Culturesport, Sara Daniel, Alfie Dwyer, Michael Guidetti, Chris Furby, Habib William Kherbek, Margarethe Kollmer, Margarita Maximova, Maria Montesi, Jessey de Nijs, Dario Ricciardi & Brian Tessler (The One Minutes); Samuel Beckett, Petra Cortright, Luna Maurer, Martha Rosler, Richard Serra & Servaas (collectie Stedelijk Museum).

Tijdens de avond wordt er gratis bier en pizza geserveerd. Het programma wordt afgesloten met een gesprek tussen Harm van den Dorpel, Holly Childs en Julia van Mourik (directeur van The One Minutes). Het publiek wordt van harte uitgenodigd te reageren op het gesprek.

De The One Minutes Series Artificial Scarcity gecureerd door Harm van den Dorpel is het hele weekend te zien op het grote videoscherm in de entreehal van het museum. 

OVER DE CURATOR

Kunstenaar en softwareontwikkelaar Harm van den Dorpel is gevestigd in Berlijn. Hij programmeert complexe informatiesystemen waarin generaties kunstwerken, met behulp van inzichten uit onder meer de genetica en taalkunde, ‘gekruist’ worden en waarin deze zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Van den Dorpel exposeerde onder meer in het New Museum in New York, het Ullens Center for Contemporary Art in Beijing, het Museum voor Moderne Kunst in Warschau, het Nederlands Instituut voor Mediakunst in Amsterdam en recentelijk in het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Seoul.

Van den Dorpel is medeoprichter en curator van left gallery: een online platform dat objecten produceert en verkoopt die gedownload kunnen worden.

OVER HOLLY CHILDS

Holly Childs is een Australische schrijver en kunstenaar. Haar meest recente werk, Hydrangea, is een serie performances die plaatsvinden in kassen en maakte ze met J.G. Biberkopf. Childs schreef onlangs voor Angela Goh's Uncanny Valley Girl en was betrokken bij het ontwikkelen van Patternist, een demo van een AR science fiction game. Ze is de auteur van twee romans: Danklands (Arcadia Missa, 2014-2017) en No Limit (Hologram, 2014). Haar derde roman Greenhouse Parking zal in 2020 door AQNB worden gepubliceerd. Haar werk Untitled (2019) maakt deel uit van The One Minutes: Artificial Scarcity.
www.hollychilds.com

Hydrangea by Holly Childs and J. G. Biberkopf performed at Fitzroy Conservatory Gardens, Melbourne, Australia, for Liquid Architecture’s “Why Listen to Plants” series, November 2018. Foto: Keelan O'Hehir.
Hydrangea by Holly Childs and J. G. Biberkopf performed at Fitzroy Conservatory Gardens, Melbourne, Australia, for Liquid Architecture’s “Why Listen to Plants” series, November 2018. Foto: Keelan O'Hehir.

OVER THE ONE MINUTES

The One Minutes Foundation produceert en distribueert video’s van één minuut vanuit een artistiek uitgangspunt. Hierdoor krijgen mensen een stem en worden nieuwe verbindingen gemaakt; een internationaal platform om te creëren en te verbinden. Kernwaarden zijn artisticiteit, authenticiteit, democratie en diversiteit.

The One Minutes Foundation produceert en distribueert video’s van één minuut vanuit een artistiek uitgangspunt. Hierdoor krijgen mensen een stem en worden nieuwe verbindingen gemaakt; een internationaal platform om te creëren en te verbinden. Kernwaarden zijn artisticiteit, authenticiteit, democratie en diversiteit. The One Minutes publiceert maandelijks een serie die bestaat uit meerdere films van elk één minuut. Elke serie wordt samengesteld door een andere gast-kunstenaar. Via een open call wordt gevraagd om inzendingen die passen bij het concept van de desbetreffende editie.

The One Minutes exposeerde onder meer in Museum De Pont in Tilburg, National Gallery of Iceland in Reykjavík, Power Station of Art in Shanghai en Whitney Museum of American Art in New York. Het archief van The One Minutes is opgenomen in de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het bevat meer dan 10.000 filmpjes van kunstenaars uit meer dan 120 landen.

VIDEO CLUB

Video Club is een serie screenings die de gerenommeerde museumcollectie van werken in time-based media etaleren. Met thematisch gestructureerde selecties van werken in bewegend beeld zet Video Club een spotlight op films en video's uit uiteenlopende periodes, regio's en kunststromingen. Deze roterende serie screenings brengt werken in bewegend beeld in dialoog met andere werken die te zien zijn in Stedelijk BASE en brengt prominente thema's en motieven onder de aandacht die in de gehele collectie van het museum terugkeren.

Er worden pizza’s, bier en versnaperingen geserveerd.

PROGRAMMA

19.00 uur
Deuren open – pizza en drankjes
19.30 uur
Welkomstwoord – Karen Archey (Curator Contemporary Art, Time-based Media) en Julia van Mourik (Directeur en Curator, The One Minutes Foundation)
19.35 uur
Introductie – Harm van den Dorpel
19.40 uur
Filmvertoning deel 1
20.00 uur
Pizza pauze
20.05 uur
Filmvertoning deel 2
20.30 uur
Discussie – Harm van den Dorpel, Julia van Mourik, Holly Childs
20.55 uur
Q&A
21.05
Einde programma
22.00 uur
Museum sluit

Tip! Left Gallery: Rite of access in Stroom Den Haag

Van 7 september t/m 20 oktober 2019 is in Stroom in Den Haag het project left gallery: rite of access te zien over de toegankelijkheid van publieke kunst, met o.a. werk van Harm van den Dorpel. 

Meer info

Bezoekers van een Public Program evenement in het Stedelijk Museum Amsterdam kunnen worden gefilmd of gefotografeerd voor journalistieke, commerciële of archief doeleinden. Heeft u hier bezwaar tegen, geef dat dan door aan een van onze medewerkers voorafgaand aan het programma. Als u beelden wilt laten verwijderen waarop u bent te zien, stuur dan een email naar publicprogram@stedelijk.nl.