Performance — 21 nov 2013

In dit stuk, een monoloog, speelt IJbert Verweij de rol van IJbert Verweij. In de monoloog worden werkelijk opgedane ervaringen fictie.
Prijs
entreeprijs Stedelijk Museum
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
21 nov, 19.00 tot 20.00
Taal
Engels
Toegang
noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

IJbert Verweij werd geboren in een streng gereformeerd Nederlands gezin, maar keerde zich vanaf zijn negende tegen het geloof. De eerste vijf jaar van zijn leven bracht hij door in Nepal, waar zijn ouders als zendeling werkten en een kerk hielpen bouwen. Daarna kwam de familie terug naar Nederland en bezocht IJbert de lagere school. Hij was geen model-leerling, eerder iemand die knap lastige vragen stelde, zoals ‘wat is kunst?’. Op zijn elfde ging hij naar een toneelschool en bleef de rest van zijn leven acteren – al kwam hij regelmatig in conflict met regisseurs en stak hij veel meer liefde in het toneelspelen zelf dan in de opvoering daarvan. Verweij beschouwt zichzelf een geboren acteur.

In dit stuk, een monoloog, speelt IJbert Verweij de rol van IJbert Verweij. In de monoloog worden werkelijk opgedane ervaringen fictie. IJbert Verweij volgt de kronkelende patronen van zijn verlangens, en in de performance ontvouwt zich de strijd tussen de existentiële twijfels waar die patronen uit voortkomen. De transparantie van zijn twijfels, zelfbesef en (on)bevredigde verlangens heeft een zekere schoonheid. Het verhaal van IJbert Verweij is echt, al is de situatie dat niet. Eén ding staat vast: het verhaal van de hoofdrolspeler zal pas worden gehoord als IJbert Verweij IJbert Verweij wordt.

Portrait 2: IJbert Verweij maakt deel uit van het lopende Portraits Project (2013-2014) van Xue Mu, die, als uitgangspunt voor haar project, met vier verschillende mensen met diverse achtergronden (al hebben ze met elkaar gemeen dat ze allemaal graag dansen), nieuwe performances ontwikkelt. Meer informatie over Xue Mu is te vinden op www.xuemu.nl.

Deze performance is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst.