Nieuws — 13 feb 2006

Spacesoup is een online lesprogramma over architectuur en vormgeving. Het is een nieuwe actieve lesmethode waarin jongeren van 14 tot 18 jaar ontdekken dat architectuur en vormgeving overal om je heen zijn, dat dat invloed op je heeft en dat je daar zelf invloed op kunt hebben.

Het lesprogramma kunt u kosteloos bekijken en gebruiken viawww.spacesoup.nl.

Spacesoup is ontwikkeld door het Nederlands Architectuurinstituut, de Premsela Stichting, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, met steun van het Ministerie van OCW. 

Spacesoup komt bij je langs!
Spacesoup organiseert in 2006 op tien locaties in Nederland Spacesoup Specials. Samen met lokale culturele instellingen nodigt Spacesoup u uit voor een middag waarin de praktische toepassing van het lesprogramma centraal staat. Tijdens de Spacesoup Special wordt u geïnspireerd en geïnformeerd over lokale architectuur en vormgeving. De bedoeling is dat u na het bijwonen van de Spacesoup Special zonder veel verdere voorbereiding het lesprogramma kan toepassen in uw lessen.

De Specials worden mede mogelijk gemaakt door het Lindenweij Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Partners
ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) www.arcam.nl

Het Stedelijk Museum www.stedelijk.nl
Stichting Vizier Amsterdam www.vizieramsterdam.nl 

Waarom Amsterdam?
Hoe komt een architect of vormgever tot ideeën? Hoe ontstaat een vorm? Wat zijn de overeenkomsten tussen een koffiekan, een stoel en een gebouw? Dit zijn de kernvragen die aan de orde komen tijdens het programma Goed Gevormd, dat Vizier Amsterdam in opdracht van ARCAM en het Stedelijk Museum ontwikkelde in het kader van Spacesoup. Met de tijdelijke huisvesting van het Stedelijk Museum aan het Oosterdok, ligt het museum op steenworp afstand van ARCAM. De wens van beide instellingen om aansluiting te zoeken bij Spacesoup vormde aanleiding om een verbinding met elkaar te zoeken en zo een link te leggen tussen de markante gebouwen aan het water en de vormgeving uit de collectie van het Stedelijk Museum. In april 2005 is Goed Gevormd gelanceerd en sindsdien is het een groot succes. Een goede aanleiding voor Spacesoup om haar eerste Spacesoup Special in Amsterdam neer te zetten en daarin het succesvolle Goed Gevormd centraal te stellen! 

Dagindeling
Tijdens de Spacesoup Special doorloopt u de zes stappen van het lesprogramma: Kijk, Kies, Op Pad, Gast, Maak en Presenteer. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgt u tips over hoe u deze stappen toe kunt passen. De lokale partners presenteren hun aanbod. In het bijgevoegde programma kunt u terugvinden wat dit concreet inhoudt. Na afloop van de dag ontvangt u een informatiemap, met daarin onder andere praktijkvoorbeelden van Spacesoup en informatie over het lokale aanbod. 

Kosten
De Spacesoup Special Amsterdam vindt plaats op woensdag 1 maart 2006van 13.30 tot 17.00 uur. De dag start bij ARCAM. Op www.arcam.nl vindt u een routebeschrijving. We sluiten de dag af in het Stedelijk Museum, op loopafstand van ARCAM en het Centraal Station Amsterdam. De kosten zijn €15,- per persoon (incl. 19% BTW). Uw inschrijving is een intentieverklaring voor deelname. Na betaling is uw deelname definitief. Er is maximaal plaats voor 30 deelnemers. Op www.spacesoup.nl vindt u meer informatie over beschikbaarheid.

      
Programma
* 13.00 uur – 13.30 uur: Inloop met koffie en thee in ARCAM. Mogelijkheid om Spacesoup online te bekijken

* 13.30 uur - 13.45 uur: Introductie van Spacesoup

In de introductie vertelt de Spacesoup ambassadeur wat architectuur en vormgeving voor jongeren kunnen betekenen en hoe Spacesoup daarop inhaakt.  

* 13.45 uur – 15:00 uur Spacesoup Special deel 1

1)  Kijk (13:45 – 14:00): architectuur en vormgeving zijn vaak binnen handbereik. Bij ARCAM wordt dat duidelijk. Het gebouw van ARCAM vormt een scherp contrast met de andere gebouwen in het Oosterdokgebied. Hoe is het gebouw tot stand gekomen? Wat maakt ARCAM zo bijzonder?

2)  Kies (14:00 – 15:00): Spacesoup geeft middels verschillende brainstormtechnieken aanknopingspunten om leerlingen te inspireren tot bijzondere ontwerpopdrachten. Kortom: Spacesoup biedt u tools om een brainstorm in de klas te stimuleren. 

3)  Gast (15:00– 15:20): ter voorbereiding en inspiratie vertelt architect Jord den Hollander over zijn uitzicht vanuit zijn kantoor in het Post CS gebouw in het Oosterdokgebied. Van dit gebied maakte hij eerder een panoramafoto vanaf het dak van NEMO.

* 15.20 uur – 15.30 uur: Pauze

* 15.30 uur – 17.00 uur: Spacesoup Special deel 2

4) Op pad: (15:30 – 16:15) u wordt door de docenten van Stichting Vizier meegenomen voor een deel van de les door het Oosterdokgebied. De les geeft een beeld van het programma Goed Gevormd, dat Stichting Vizier in opdracht van ARCAM en het Stedelijk Museum heeft ontwikkeld.

5) Maak: (16:15 – 16:45) u eindigt in het Stedelijk Museum. Hier wordt u verrast met een workshop, die tevens onderdeel uitmaakt van het programma Goed Gevormd.

6) Presenteer: (16:45 – 17:00) ter afsluiting kunt u een kijkje nemen in de designtentoonstelling ‘Gespot’. Deelnemers kunnen ideeën uitwisselen en ontvangen een informatiemap. Na de Spacesoup Special is er tevens mogelijkheid tot napraten en een drankje in ‘11’ op de 11e verdieping van het Post CS gebouw.

Wilt u graag aanwezig zijn bij de Spacesoup Special in Amsterdam? Vul het inschrijfformulier dan in. Hiermee reserveert u een plaats. De uiterlijke inschrijfdatum is 20 februari 2006. Na inschrijving ontvangt u een factuur. De inschrijving is bindend. U ontvangt een bevestiging na betaling.