Nieuws — 21 nov 2013

Op 20 november 1962, vlak voor het vertrek van Willem Sandberg als directeur van het Stedelijk Museum, werd de Stichting H.N.Werkman opgericht, met als doel het werk van Werkman in brede kring bekendheid geven, onder meer door het uitgeven van een oeuvrecatalogus.Dankzij het werk van de stichting zag in 2008 de uitgebreide oeuvre catalogus H.N. Werkman. Het complete oeuvre het licht, alsmede de publicatie Hendrik Nicolaas Werkman, Brieven rond De Blauwe Schuit 1940-1945. De stichting wordt nu opgeheven omdat aan het doel, het bekend maken van het oeuvre van Werkman door middel van het uitbrengen van een oeuvrecatalogus, is voldaan.

Bij die gelegenheid wordt het kunstbezit van de stichting verdeeld over de twee musea die zorg dragen voor het erfgoed van dekunstenaar en drukker. De werken werden aande stichting geschonken door de weduwe van Werkman, mevr. Greet Werkman-vanLeeuwen en door de recent overledenkunstkenner en verzamelaar Piet Sanders, die de eerste voorzitter van de Stichting was.

Het Stedelijk Museum ontvangt uit handen van Prof. Dr. Geert H. Blijham, de huidige voorzitter van de stichting, 94 werken, terwijl 59 werken naar het Groninger Museum gaan.Namens het Stedelijk Museum zal op donderdag 21 november algemeen directeur Karin van Gilst de schenking in ontvangst nemen, namens het Groninger Museum directeur Andreas Blühm.

Voor meer info: zie persbericht