Nieuws — 19 mrt 2013

Het Stedelijk Museum maakt met trots bekend dat naar aanleiding van de openingstentoonstelling Beyond Imagination 15 kunstwerken voor de collectie zijn verworven, waarvan twee door schenking.

OPENINGSTENTOONSTELLING

Het Stedelijk Museum opende op 23 september met Beyond Imagination. Deze tentoonstelling, samengesteld door Stedelijk Museum curator Martijn van Nieuwenhuyzen en gastcurator Kathrin Jentjens, was te zien tot en met 11 november 2012 en kenmerkte zich door zijn interdisciplinaire opzet. Door het hele gebouw waren ter gelegenheid van de opening video’s en films, performances en installaties van 19 kunstenaars en kunstenaarsduo’s te zien. Een groot deel van de werken werd speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Beyond Imagination kreeg veel respons van publiek en pers, waarbij met name de positie van het museum als huis voor actuele kunst werd belicht. Metropolis M schreef: "Beyond Imagination verschaft het museum toegang tot de nieuwe eeuw waarin een nieuwe, grenzeloze generatie het heft in handen neemt. Vrouw, man, westers of niet, het loopt allemaal door elkaar. Hier spreekt de kunst die denkt voorbij de hokjesgeest van de geschiedenis."

Uit de tentoonstelling zijn met een speciale subsidie van de Gemeente Amsterdam werken verworven die het ontgrensde en crossmediale karakter van de tentoonstelling belichamen, zowel van aanstormend als gevestigde kunstenaars.

SCHENKINGEN

Onder de aanwinsten bevindt zich een aantal bijzondere schenkingen. Het verzamelaarsechtpaar Joop en Charlotte van Caldenborgh schonk naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling de video-installatie Diptych (2006-2011) van Fiona Tan.

 Fiona Tan, Diptych, 2006-2011, HD installation, with the support of the Baltic Art Center, Visby. Courtesy of the artist and Frith Street Gallery.

Tan zelf schonk de filminstallatie Calender Girl (1993-1999) aan het museum.
Ann Goldstein: “We zijn erg verheugd dat we deze geweldige kunstwerken aan onze collectie kunnen toevoegen. Deze nieuwe aanwinsten vertegenwoordigen de historische band tussen het Stedelijk Museum en de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. We zijn trots ons te verbinden met de experimentele kunst die zo kenmerkend is voor Nederland. Daarnaast zijn we Charlotte en Joop van Caldenborgh en Fiona Tan enorm dankbaar voor hun genereuze gift.”

ALLE AANWINSTEN UIT BEYOND IMAGINATION


James Beckett
'Park-Life: Serial Killer Hides Bodies in Tree', 2012, installatie
'Park-Life: Girl Crushed to Death by Falling Branch', 2012, installatie

Bell & Frick (Eric Bell and Kristoffer Frick)
'Hunting in Heaven', 2012, video-installatie

Rossella Biscotti
'Yellow', 2010, 16mm film-installatie

Egle Budvytyte
'Magicians', 2011, video

Christian Friedrich
'Untitled', 2011, video-installatie

Sara van der Heide
'Abstract Background with One or Two Figures', 2012, performance

Snejanka Mihaylova
'Practical Training in Thinking', 2011, kunstenaarsboek

Rory Pilgrim
'Open', 2012, geluidswerk, banier, compositie, documentatie

Falke Pisano
'Disordered Bodies Fractured Minds (Private M., Patient A. & Traveller H.)', 2012, video-installatie

Julika Rudelius
'Rituals', 2012, video-installatie

Fiona Tan
'Diptych', 2006-2011, video-installatie, schenking Charlotte en Joop van Caldenborgh
'Calender Girl', 1993 - 1999, 16 mm film-installatie, schenking van de kunstenaar

Vincent Vulsma
'New Northway', 2012, gegraveerd rubber
'WE455 (IX)', 2011, opgespannen weefsel