Nieuws — 29 nov 2017

Stedelijk ontvangt AICA Oorkonde 2017 voor de tentoonstelling A year at the Stedelijk: Tino Sehgal

AICA Nederland noemt het tentoonstellingsconcept bewonderenswaardig

Stedelijk koopt Sehgals werk This Variation (2012) aan

Amsterdam, 29 november 2017 - Vandaag is door Robert Jan Muller, voorzitter van AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d’Art), de AICA Oorkonde 2017 uitgereikt aan het Stedelijk Museum Amsterdam voor de tentoonstelling A year at the Stedelijk: Tino Sehgal. De tentoonstelling vond plaats in het Stedelijk gedurende het gehele kalenderjaar 2015 en werd samengesteld door voormalig directeur Beatrix Ruf en conservator Martijn van Nieuwenhuyzen. Martijn van Nieuwenhuyzen nam de oorkonde namens het Stedelijk in ontvangst. 

Een jaar lang (2015) werden bezoekers verrast door de situaties van Tino Sehgal. Het gaat in het werk van Tino Sehgal om live ontmoetingen waardoor steeds unieke kunstervaringen ontstaan. 

Uitreiking AICA Oorkonde 2017 in het Teijin Auditorium van het Stedelijk. Van links naar rechts: voorzitter AICA Nederland Robert Jan Muller, conservator Martijn van Nieuwenhuyzen en Tino Sehgal. Foto: Hanna Hachula

“Wij zijn oprecht vereerd door deze erkenning van vakgenoten. Wij werken sinds 2004 met Tino Sehgal samen. Maar het grootschalige project in 2015 was in alle opzichten een uitdaging. De verrassende reeks werken die Sehgal vaak op heel korte termijn maandelijks realiseerde doorkruisten vele geschreven en ongeschreven museumregels en deden een appèl aan alle medewerkers om ‘out of the box’ te denken. Dat het museum samen met het publiek dit project zo breed heeft gedragen en dat we daar nu deze mooie erkenning voor krijgen, biedt perspectieven voor het toekomstige beleid, waarbij het museum een ruimte voor experiment kan zijn en een plek om nieuwe kunst te ervaren.”

— Martijn van Nieuwenhuyzen

Juryrappot AICA Nederland

In het juryrapport staat: ‘’Door de tentoonstelling een jaar lang, gedurende de volle openingstijden van het museum, aan te bieden, kon een veel grotere groep museumbezoekers kennismaken met de ‘situaties’ van Tino Sehgal. Dit engagement in organisatie en investering is uitzonderlijk, het ontwikkelen van dit nieuwe tentoonstellingsconcept voor performancekunst door het museum bewonderenswaardig. Zo’n intensieve aanwezigheid van een kunstenaar had een (te) groot stempel op de algemene museumervaring kunnen drukken. Het tegendeel bleek het geval. Sommige werken lieten, zoals This Progress en This is Critique, de toeschouwer in gesprek gaan over kunst, iets wat zelden op zo’n subtiele en tegelijk effectieve manier gebeurt in musea. Met dit retrospectief haalde het Stedelijk de ‘live arts’ definitief uit de elitaire niche, en dat is een uitzonderlijke, prijzenswaardige prestatie’’. Het volledige juryrapport is na te lezen op de website van AICA.

Aankoop This Variation

Naar aanleiding van het project A year at the stedelijk: Tino Sehgal koopt het Stedelijk Sehgals werk This Variation (2012) aan. Het werk was in juni 2015 in het Stedelijk Museum te zien in coproductie met het Holland Festival. Het is Sehgals tweede werk in de collectie van het Stedelijk Museum. In 2005 werd zijn eerste werk als kunstenaar Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things (2000) aangekocht. This Variation is een van de meest grootschalige werken van Sehgal waarin alle elementen uit zijn oeuvre samenkomen. Het werd voor het eerst uitgevoerd tijdens Documenta 13 in 2012. In het Stedelijk Museum zal This Variation opnieuw worden uitgevoerd in het tentoonstellingsseizoen 2018/2019.

This Variation werd aangekocht mede dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, de Curator Circle en de International Collector Circle. Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds, over de aankoop: “Ik ben blij dat het Mondriaan Fonds aan deze bijzondere aankoop heeft kunnen bijdragen. Hiermee wordt de collectie van het Stedelijk Museum en daarmee de Collectie Nederland versterkt met werk van één van de belangrijkste internationale kunstenaars van dit moment. De aankoop van This Variation doet recht aan het belang dat ook immateriële kunstwerken, zoals de ‘constructed situations’ van Sehgal, hebben voor het museum én het publiek. Niet voor niets was Sehgals werk een grote publiekstrekker. Mooi dat het werk elke twee tot drie jaar zal worden opgevoerd, zodat het ervaren kan worden door toekomstig publiek van het museum.” 

Over de AICA Oorkonde

De AICA Oorkonde wordt, over een periode van drie jaar, jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse publicatie (‘Whispers: Ulay on Ulay’ in 2015), een instelling (Rijksakademie van Beeldende Kunsten in 2016) en, in 2017, aan een tentoonstelling. De stemming is gehouden onder de 174 leden van AICA Nederland: kunstcritici, universiteitsdocenten, conservatoren en tentoonstellingscuratoren. De jury voor de AICA Oorkonde 2017 bestaat uit Edo Dijksterhuis, Laura van Grinsven en Joke de Wolf.

This Variation werd aangekocht mede dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, de Curator Circle en de International Collector Circle.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 662 of pressoffice@stedelijk.nl