Nieuws — 14 feb 2013

Vanaf april 2013 start het Stedelijk Museum Amsterdam, in samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven, een speciaal programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Het Alzheimer programma brengt kunst als ‘medicijn’. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening – onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid. 

Het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum Eindhoven hebben de ambitie om het succesvolle programma uit New York, gericht op mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers, in Nederland te introduceren. Het Alzheimer-programma bestaat uit interactieve rondleidingen in de musea. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan het Alzheimer-programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte.

Om dit bijzondere programma onder de aandacht te brengen organiseerde het Stedelijk Museum op woensdag 27 februari een kick off met onder andere presentaties van Meryl Schwartz en Laurel Humble van het MoMA en professor Henry Weinstein van het VUmc Alzheimercentrum over “Kunst en de Hersenen.”

PROGRAMMA 27 februari 2013 hield in:

13.30 - 14.00 uur inloop via hoofdentree Stedelijk Museum, Museumplein 10
14.00 - 14.15 uur welkom namens het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven door Karin van Gilst, Algemeen Directeur Stedelijk Museum
14.15 - 14.45 uur presentatie “Kunst en de Hersenen” door professor Henry Weinstein, VUmc Alzheimercentrum
14.45 - 15.45 uur presentatie “Meet Me” door Meryl Schwartz en Laurel Humble van het Museum of Modern Art,  New York
15.45 - 16.00 uur vragen en antwoorden
16.00 - 16.30 uur praktische demonstratie door museumdocenten in het museum
16.30 - 17.30 uur afsluiting en borrel

Meer info over pilotgroepen en rondleidingen voor deze doelgroep, klik hier.