Nieuws — 25 jun 2009

Vrijdagavond 3 juli 2009, 18.30 - 20 uur

De Blikopeners van het Stedelijk Museum (15 Amsterdamse jongeren tussen de 15 en 19 jaar) houden op vrijdag 3 juli hun tweede event, en wel in het Van Gogh Museum, bij de Stedelijk-tentoonstelling Avant-gardes. 
Hun avond Avant-gardes – Vers uit blik! biedt een levendig programma, waarin talent en experiment centraal staan.

Tijdens de Stedelijk-tentoonstelling Heilig Vuur in De Nieuwe Kerk in Amsterdam hielden de Blikopeners hun eerste succesvolle event: de avond Holy Shit! That’s the Spirit. Daarin gaven zij verfrissende rondleidingen door de tentoonstelling, leidden een discussie met jongeren over religie en hielden een religiequiz met Jiggy Djé als quizmaster. Bovendien kon iedereen speeddaten met de Blikopeners en kreeg men een origineel en raadselachtig kado mee naar huis.

Bij de tentoonstelling Avant-gardes ‘20/’60 in het Van Gogh Museum laat het Stedelijk iconen uit de collectie zien uit de jaren twintig en de jaren zestig van de vorige eeuw. Die decennia waren bepalend, in de maatschappij en ook in de kunst. Van Mondriaan en Picasso tot Roy Lichtenstein en Andy Warhol – alle avant-garde stromingen zijn te zien in het Van Gogh Museum. Het tweede event van de Blikopeners op vrijdag 3 juli 2009 staat dan ook in het teken van experiment, vernieuwing en talent. 

Dit wordt ‘a night at the museum’ waar je zeker bij wilt zijn!
Een greep uit het programma:
Blikopenersrondleiding over de tentoonstelling Avant-gardes ’20/’60 
Animatietafel: maak je eigen avant-gardistische stop-motion filmpjes
- Tekstuele vuurwerkshow door Surya & Robian met freestyles over avant-gardes
- Happening door Maya Mertens 
Più Jazz: de jongste jazztalenten van Nederland improviseren er op los
Speeddaten met Blikopeners
- Geheimzinnig kado: ‘Idee in blik’
- Muziek door DJ Dirkson.

Voor: alle leeftijden
Toegang: € 12,50, 12-17 jaar: € 2,50, CJP: € 10, Museumkaart: gratis
Kaarverkoop:  aan de kassa Van Gogh Museum op de avond zelf
Tijden: 18.30 – 22 uur

De Blikopeners van het Stedelijk zijn te volgen viahttp://www.stedelijkindestad.nl/pages/blikopeners, met het programma, overige activiteiten, nieuws en blogs.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de avond kunt u contact opnemen met Marie-José Raven, 
Press Office, 020 – 573 26 56,m.raven@stedelijk.nlpressoffice@stedelijk.nl.

Voor persmaterialen van de tentoonstelling Avant-gardes ’20 / ’60 kunt u contact opnemen met Press Office Van Gogh Museum, Natalie Bos,pressoffice@vangoghmuseum.nl

Meer informatie over de tentoonstelling:

Avant-gardes ‘20 / ‘60. Hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien in het Van Gogh Museum

In de aanloop naar de heropening in het voorjaar van 2010 is het Stedelijk Museum van 26 juni tot en met 23 augustus 2009 opnieuw te gast in het Van Gogh Museum. 
De expositie Avant-gardes ‘20 / ‘60 toont hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum uit de jaren ‘20 en de jaren ‘60 van de vorige eeuw: roerige decennia met veel verschuivingen, ook in de kunst. Deze jaren werden gekenmerkt door een grote experimenteerdrift binnen de beeldende kunst. Kunstenaars maakten grensverleggend werk, met nieuwe middelen. Zij beschouwden zich als de voorlopers en vernieuwers, of letterlijk als de ‘avant-garde’ van de beeldende kunst en van de maatschappij. Circa 74 belangrijke werken van onder meer Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Luciano Fontana, Yves Klein, Roy Lichtenstein en Andy Warhol zijn te zien in de tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum.

Avant-gardes ‘20
In de jaren ‘20 speelde de avant-garde zich nog vrijwel exclusief in Europa af. Picasso, Mondriaan, Van Doesburg, Schwitters en Malevich behoren tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de avant-garde van die tijd. Parijs bleef het centrum van de vernieuwingen dat het al sinds lang was, met onder meer het late kubisme van Picasso en het surrealisme van bijvoorbeeld Max Ernst. In West-Europa speelde Nederland een rol, waar in plaatsen als Leiden en Utrecht De Stijl bloeide. Maar ook in steden als Berlijn, Dessau en Hannover bestond met onder meer Dada en het Bauhaus een radicaal nieuw kunstbegrip. Veel verder naar het oosten, in Moskou en Leningrad, ontstonden revolutionaire stromingen die als Russisch constructivisme bekend staan.

Avant-gardes ‘60
Veertig jaar later vonden belangrijke ontwikkelingen binnen de avant-garde juist ook in Amerika plaats, met name in New York en Los Angeles. In het land van de onbegrensde mogelijkheden ontstonden stromingen als pop art, minimal art en post-minimal art, met kunstenaars als Andy Warhol, Carl Andre en Robert Morris. In West-Europa bleef Parijs belangrijk, met vertegenwoordigers van het nouveau réalisme, en kwam het zakelijke vormgebruik van kunstenaarsgroepen Zero en Nul naar voren in Duitsland en Nederland. Steden waaronder Düsseldorf, Keulen en Amsterdam speelden hierin een belangrijke rol.

De rol van het Stedelijk Museum
Amsterdam vervulde na de Tweede Wereldoorlog een brugfunctie: veel Amerikaanse kunstenaars realiseerden hier hun eerste museale presentaties en wisten zo voet aan de grond in West-Europa te krijgen. Het Stedelijk Museum speelde daarbij veelal een verbindende rol en slaagde erin een toonaangevende collectie op te bouwen. Het merendeel van de getoonde werken was tot 5 jaar geleden dan ook vaak te zien in de vaste opstelling van het Stedelijk Museum.

Naar het nieuwe Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum wordt op dit moment gerenoveerd en uitgebreid met spectaculaire nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten. De heropening van het Stedelijk Museum staat gepland voor maart/april 2010. Tot die tijd beweegt het door Amsterdam met projecten en tentoonstellingen, onder de noemer Stedelijk in de Stad.