Nieuws — 11 okt 2023

Hoe kunnen we de relatie tussen tijd en het museum begrijpen? Kunstenaar Kader Attia onderzoekt op 21 oktober tijdens de jaarlijkse Badkuiplezing in het Stedelijk als tijdmachine. Een plek van verloren tijd, waar tijd wordt gemaakt en bovenal een nostalgische plek waar een lineaire lezing van de geschiedenis wordt verheerlijkt en andere ervaringen van tijd worden gemaskeerd.

De jaarlijkse Badkuiplezing is een nieuwe traditie waar denkers en makers reflecteren op grote vragen die in de kunstwereld actueel zijn. Kader Attia zet in zijn lezing de museumtijd af tegen artistieke manieren van het begrijpen van tijd. Hij betoogt dat een artistiek tijdsbegrip een emanciperende werking heeft op hoe kunst wordt beleefd en hoe de geschiedenis wordt geschreven. Professor en curator Victoria Walsh (Head of Programme bij Royal College of Art in Londen) leidt het nagesprek.

PROGRAMMA
13.00 uur: Bezoek tentoonstelling Prix de Rome (op eigen gelegenheid)
15.00 uur: Deuren open Auditorium
15.30 uur: Start lezing Kader Attia
16.15 uur: Q&A
16.30 uur: Borrel
18.30 uur: Einde programma

Tijdens de Badkuiplezing lanceert Stedelijk Studies Journal het dertiende nummer. Dit nummer staat in het teken van Museum-ing. Hierin reflecteren denkers en kunstenaars op het idee van een museum maken als een actief proces. De praktijk van Kader Attia sluit naadloos aan op deze ontwikkelingen in de museale sector.

Meer verdiepende informatie over Kader Attia is te lezen op de Engelstalige eventpagina.

Kader Attia
Foto: Kader Attia, Nicole Tanzini di Bella