Nieuws — 10 jun 2014

Amsterdam, 10 juni 2014 — Het Stedelijk Museum presenteert een feestelijke avond ter afsluiting van het Blikopenerjaar 2013-2014. Cure It! is een evenement met een medisch tintje. De verbinding tussen zorg en cultuur maakt veel discussie los tegenwoordig. Zou kunst kunnen helpen bij genezing? Is kunst een medicijn? De Blikopeners van het Stedelijk gaan dit met de bezoekers onder- zoeken.

Voor deze avond hebben de Blikopeners vier kunstwerken uit de vaste collectie gekozen: L'accord bleu (RE 10) (1960) van Yves Klein, Bal Tabarin (1907) van Jan Sluijters, Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III (1967) van Barnett Newman en Op het terras (1930) van Nola Hatterman. Ieder schilderij wordt gekoppeld aan een thema, zoals ‘beweging’ of ‘bezinning’. Door middel van een interactief programma worden de werken op een nieuwe manier belicht en verschillende zintuigen geprikkeld. Naast dit programma zijn er speedtours door het museum en spelen er verschillende bandjes. 

Cure It!

De bezoeker wordt bij binnenkomst een aantal vragen gesteld om zodoende een ‘profiel’ te kunnen bepalen. Vervolgens wordt door de Blikopeners een advies gegeven welke van de vier kunstwerken het best bezocht kan worden.

Het werk L'accord bleu (RE 10) is gekoppeld aan het thema beweging. Onder de luifel vindt een workshop plaats waarbij een ‘spons- gevecht op doek’ tussen twee teams met verschillende kleuren blauw wordt gehouden.

Geïnspireerd op Bal Tabarin maakten de Blikopeners aan de hand van het thema dans een performance, die wordt opgevoerd in het entreegebied bij de kassa’s.

In het kader van bezinning, gekoppeld aan Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III, geeft een gerenommeerd yogadocent doorlopend workshops op deze avond.

De muzikant Akwasi, bekend van de Nederlandse hiphopformatie Zwart Licht, brengt gelinkt aan het werk Op het terras, onder het thema ‘interpretatie’, een rap ten gehore. Ook wordt er een theaterworkshop rondom dit kunstwerk georganiseerd. 

Programma

  • diverse workshops en optredens in het Stedelijk Museum en onder de luifel
  • ieder half uur start een speedtour langs de vier hoogtepunten, duur: 20 minuten.
  • muziek in het entreegebied van Moments on a sofa, Lions Den en Concrete Birds.

Het Stedelijk Museum heeft sinds 2008 Blikopeners in dienst: jongeren tussen de 15 en 19 jaar, met verschillende opleidingen en achtergronden, uit Amsterdam en omstreken. Met de Blikopeners bereikt het Stedelijk op een bijzondere manier jongeren en krijgen zij ook een stem binnen het museum.

Nieuwe Blikopeners gezocht

Het Stedelijk is op zoek naar een nieuwe lichting Blikopeners die vanaf september 2014 zal beginnen. Blikopeners hebben de leukste betaalde bijbaan van Amsterdam, namelijk als peer educator bij het museum. Blikopeners geven rondleidingen en advies, zijn host van hun eigen museumzaal, organiseren speciale evenementen en maken zo leeftijdgenoten enthousiast voor kunst, cultuur en musea. De nieuwe groep zal de zesde lichting Blikopeners worden die bij het museum aantreedt. Het museum maakt een selectie uit de aanmeldingen, waarna de jongeren uitgenodigd worden voor de kennismakingsdag. Solliciteren kan tot vrijdag 1 augustus. 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie: Press Office Stedelijk Museum, Jet Peters, 020 – 573 26 62 of pressoffice@stedelijk.nl