Nieuws — 19 dec 2023

In december 2022 zijn Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu gestart als de eerste curatoren van Buro Stedelijk.

Met veel passie en toewijding hebben zij aan de wieg gestaan van de oprichting van deze nieuwe culturele instelling. Vanuit een sterke visie hebben zij een dynamisch programma ontwikkeld, waarbij elke activiteit wordt beschouwd als een manifestatie, of het nu gaat om een tentoonstelling, lezing, symposium, essay of performance. 

Rita en Azu hebben een netwerk opgebouwd waarin iedereen een essentiële rol speelt bij het vormgeven van Buro Stedelijk en als collaborator wordt beschouwd. De officiële lancering in april, gemarkeerd door Manifestatie #1: Listening Sessions, was het eerste bewijs van hun innovatieve aanpak. Via een oproep nodigden de curatoren anderen uit om deel te nemen aan dit levendige platform en creatieve input te leveren. 

De Listening Sessions waren de kickstart voor verbindingen tussen verschillende mensen, ruimtes en gemeenschappen binnen en rondom de stad. Buro Stedelijk pakt deze rol door banden te smeden tussen mensen, collectieven en organisaties. Dit concept weerklinkt niet alleen binnen de muren van het Stedelijk Museum, maar resoneert ook in projecten bij hun partners UNFAIR23, Sexyland World, Kanaal 40, Keti Koti Westerpark en anderen. 

Vanaf december 2023 staat Rita aan het roer van de volgende fase van Buro Stedelijk, met nieuwe ontwikkelingen in het vooruitzicht. Azu, een sleutelfiguur in de oprichtingsfase van Buro Stedelijk en momenteel betrokken bij diverse wereldwijde projecten, treedt terug en draagt zijn verantwoordelijkheden bij Buro Stedelijk geheel over aan Rita. Azu heeft aanzienlijk bijgedragen aan het internationale karakter van Buro Stedelijk, waardoor de organisatie zowel binnen lokale als wereldwijde contexten impact maakt. 

Buro Stedelijk, de adviesraad en het Stedelijk Museum Amsterdam zijn zeer dankbaar voor de waardevolle bijdrage van Azu Nwagbogu. 

Logo Buro Stedelijk