Nieuws — 10 sep 2009

Woensdag 23 september 2009, 20.30 uur in Theater Bellevue Amsterdam, Leidsekade 90

Net als de Dada Soirée van Theo van Doesburg & Kurt Schwitters in 1923!

Een ontregelende avond met poëzie, muziek, beeld, performance, humor & nonsens
Door studenten Beeld & Taal van de Rietveld Academie in het kader van Zichtbaar Afwezig, Stedelijk in de Stad
Special guests: Lucky Fonz III, Micha Mengelberg en K. Schippers

Voor het project Zichtbaar Afwezig laten studenten van de Rietveld Academie en het Sandberg instituut iconische werken uit de collectie van het Stedelijk Museum op ongewone wijze zien. In dit kader organiseren Linde Keja & Willem Sjoerd van Vliet een Dada Soiree, geïnspireerd door de legendarische dada-avond die Theo van Doesburg & Kurt Schwitters in 1923 in Theater Bellevue hielden. Verwacht een ontregelende avond met hedendaagse poëzie, muziek, beeld en performance, maar ook met absurdisme, zelfspot en relativering. 

Beeld en Taal-studenten van de Rietveld Academie dragen de avond met performances.

Zo zal een menspersoon in omgekeerde lichaamshouding poëzie voordragen en zullen er vreemde berichten vanuit een radiotoreninstallatie ten gehore worden gebracht. Hoe is het voor het publiek om op deze manier te luisteren? Is er een verschil met hoe communicatie normaalgesproken tot ons doordringt (of niet)? Willen we eerder reageren, horen we beter, of juist niet? Speciale gasten als Micha Mengelberg en Lucky Fonz III zullen de avond met hun heel eigen sounds verder opluisteren.

Linde Keja & Willem Sjoerd van Vliet willen met deze Dada Soiree laten zien op welke manier Dada voortleeft in de huidige tijd. Op welke manier vinden deze jonge kunstenaars Dada nog altijd relevant? Keja & Van Vliet: "Dada ontstond na de eerste wereldoorlog en verklaarde de wereld failliet, noemde zichzelf anti-kunst en kwam met nonsens teksten.

De schok die Dada teweegbracht is op dit moment niet meer relevant. Maar als je de huidige financiële omstandigheden en de verhoudingen in de kunstwereld bekijkt, dan kan het bijzonder nuttig zijn om net als Dada de reset-knop eens even diep in te drukken. Je af te vragen, wat is eigenlijk normaal? Is die schedel van Hirst van vijfenzeventig miljoen euro bijvoorbeeld wel zoveel meer waard dan een fietswiel op een krukje van Duchamp? Dada gaf aan: in de kunst heb je zoveel tot je beschikking - verhaal, dichtkunst, beeld, muziek, publiek... En bedenk je nog wel eens iets onverwachts?"

De dadaïsten maakten tijdens performances als de Dada Soirée rechtstreeks contact met het publiek, de kunst kwam dus live tot stand. Die directe actie-reactie tussen kunstenaars en publiek streven Keja en Van Vliet ook na. De Dada Soiree op 23 september zal dan ook niet louter uit entertainment bestaan. De verschillende vormen van kunst, de onverwachte boodschappen en het contact dat met het publiek wordt gemaakt, zal een ieder zeker wakker houden.

Datum: woensdag 23 september, 20.30 uur
Prijs: € 10 / reductie € 7,50
Reserveren: Theater Bellevue,www.theaterbellevue.nl
Adres: Leidsekade 90, Amsterdam.

Een ander project dat Linde Keja en Sjoerd Willem van Vliet in het kader van Zichtbaar Afwezig realiseren, bevindt zich op Amsterdam Centraal. Daar worden passanten in de centrale onderdoorgang getrakteerd op dadaïstische reizigersinformatie. Sleutelwoorden zijn, net als bij de dadaïsten negentig jaar geleden: verwarring, nonsens en kakofonie.

De lichtbakken zullen de reizigers in ieder geval een andere (denk)richting aanbieden.

De overige projecten van deze derde en laatste editie van Zichtbaar Afwezig zijn te vinden op de Amsterdamse Zuidas. Studenten van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut hebben daar op verrassende wijze werk van Marcel Duchamp, Daniel Spoerri, Claes Oldenburg, Gordon Matta-Clark, Gilbert & George, Mario Merz, Jeff Koons, Bruce Nauman en Anselm Kiefer zichtbaar gemaakt.

Met dank aan: Theater Bellevue

Noot voor de redactie:

U bent van harte welkom om deze avond bij te wonen.

Gelieve u aan te melden via:pressoffice@stedelijk.nl