Nieuws — 20 aug 2009

De Bouwkeet van het Stedelijk, die door Amsterdam toert, verlaat voor één keer de stad en doet Lowlands aan. Speciaal voor de festivalgangers ontwikkelde het Stedelijk een programmering. De Bouwkeet biedt een oase aan videokunst, een blik in de keuken bij het maken van een artistieke game en de kans om je te laten fotograferen in de oude zalen van het Stedelijk. Ook zijn er bijzondere ontmoetingen, bijvoorbeeld met kunstenaars Heringa/Van Kalsbeek, die het opvallende meeting point voor Lowlands ontwierpen, en met Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg.

Video Art Lovers – 
Vijf videoprogramma’s over muziek, popcultuur en kunst.
Do-it-yourself Mike Kelly / Mike Kelley / Pop Music and Video Art / Women Only / Go West (Young Man)!
Vrijdag 14 – 20 uur / zaterdag & zondag 10 – 20 uur / dagelijks 21 – 24 uur
De Bouwkeet     

Trek je terug uit het moordende festivalritme en zak onderuit in de videotuin van het Stedelijk… Daar zie je films uit de omvangrijke videocollectie met werk van Marina Abramovic, Tracey Emin, Gary Hill en Bill Viola. Ook kijken we alvast vooruit naar de grote tentoonstelling waarmee het Stedelijk in 2010 heropent: een solo van Amerikaanse West Coast kunstenaar Mike Kelley. Deze duizendpoot, die zelf ooit in de band Destroy All Monstersspeelde, gebruikt in zijn werk veel van de beeldtaal uit de wereld van de popmuziek. Videokunst en muziek? Het Stedelijk toont ook een speciaal voor Lowlands samengesteld videoprogramma met werken die de relatie tussen videokunst en popcultuur op scherp stellen. Met werk van Dan Graham en Mark Lecky.

Artistieke Games  
Vrijdag 21 augustus, 20 – 21 uur
De Bouwkeet

Vorig jaar kregen het Stedelijk en SubmarineChannel de prijs voor het beste idee voor een ‘artistieke game’. Maar wat is dat eigenlijk, een artistieke game? Een first person shooter waarin kunstenaars elkaar te lijf gaan? Een game waarmee je een schilderij kunt maken? Allemaal niet: de  artistieke game is het best te vergelijken met de independent game: niet geïnteresseerd in competitie of navigatie, wel in inhoud. Het Stedelijk Museum ontwikkelt nu samen met SubmarineChannel, kunstenaars en gamedesigners een game onder de titel A Split Second. Deze game confronteert de speler met de vraag: ‘Waarom neem je een beslissing?’ of  ‘Waarom neem je geen beslissing?’. 

Op Lowlands discussiëren documentairemaker Rob Schröder (maker van het programmaTrendspotting) en curator Marten Jongema(Stedelijk Museum) over de status van de independent en de artistieke game. Hebben deze games bestaansrecht, of moeten deze genres beschouwd worden als hobbyisme in de marge van de miljardenbusiness van de professionele game?

Ontmoet Heringa/Van Kalsbeek 
zaterdag 22 augustus, 20 – 21 uur
De Bouwkeet

 Sinds vorig jaar ontmoeten Lowlandsbezoekers elkaar bij het immense beeld Prolong van kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. Dit beeld komt gedurende drie jaar elk jaar terug, maar steeds in een iets andere versie. In de tussenpozen is het te zien in Museum de Fundatie in Heino. Tijdens Lowlands 2009 vertellen Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek in De Bouwkeet over hun sculpturen en onthullen zij hoe ze te werk gaan. Het grote publiek maakte in 2008 kennis met Heringa/Van Kalsbeek tijdens hun tentoonstellingCruel Bonsai.

Me at the Stedelijk: fotografeer jezelf
Vrijdag 14 – 20 uur / zaterdag & zondag 10 – 20 uur / dagelijks 21 – 24 uur
De Bouwkeet

Op Lowlands naar het museum? Laat je fotograferen voor een greenscreen en dwaal virtueel door de oude zalen van het Stedelijk. Oog in oog met een Warhol of kritisch kijkend naar Roy Lichtenstein, samen in de Karel Appel-bar? Het is allemaal mogelijk. De foto’s zijn gratis op te halen op www.stedelijkindestad.nl. Me at the Stedelijk is ontwikkeld door Isabel Lucena van de afdeling Ontwerpen, Sandberg Instituut.

Steengoede clips van eigen bodem
Zondag 23 augustus 21-24 uur
De Bouwkeet

Het Stedelijk presenteert op de laatste avond een prettig ontspannen selectie steengoede clips van eigen bodem. De clips die het levenslicht zagen mede dankzij de genereuze steun van het Tax-fonds, geven een overzicht van het brede scala aan nieuwe ideeën binnen de wereld van de Nederclip 

Interview met Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg 
Zondag 23 augustus, 20 – 21 uur
De Bouwkeet

Stedelijk-conservator Bart Rutten, bezoeker van het eerste uur, interviewt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Is beeldende kunst belangrijk op Lowlands, en hoe denken de bezoekers daarover? Moet er meer kunst komen? Grijp je kans om in de intieme sfeer van De Bouwkeet Eric van Eerdenburg te ontmoeten.

Nachtprogramma: Silent Night
Vrijdag, zaterdag en zondag van 24 – 03 uur, doorlopend

De beste videokunst van het Stedelijk op groot scherm bij De Bouwkeet!

Prijsvraag: Win een stoel van Ron Arad op Lowlands!

Laat een vraag of tip voor het museum achter in De Bouwkeet, en maak kans op een Voido Rocking Chair van de beroemde ontwerper Ron Arad (ter waarde van € 400). Zondagavond 23 augustus om 21 uur maakt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg de winnaar bekend in De Bouwkeet.

Het Stedelijk heeft meerdere ontwerpen van Arad in de collectie en organiseert in het openingsjaar een grote overzichtstentoonstelling van deze invloedrijke ontwerper. Het is een prachtige stoel die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden en bovendien érg lekker zit! De stoel wordt bij de winnaar thuisbezorgd.