Nieuws — 3 dec 2004

Het kunstenaarsduo Jeroen de Rijke en Willem de Rooij vertegenwoordigt Nederland met een solopresentatie in het Rietveld Paviljoen tijdens de 51ste Biënnale van Venetië.

De Rijke en De Rooij zijn uitgenodigd door Stedelijk Museum curator Martijn van Nieuwenhuyzen, die de Nederlandse inzending samenstelt. De Biënnale van Venetië vindt plaats van 12 juni tot en met 6 november 2005.

Van Nieuwenhuyzen selecteerde De Rijke (1970) en De Rooij (1969) “omdat zij als geen anderen staan voor een precieze en kritische uiteenzetting met het beeld. De Rijke en De Rooij analyseren de visuele complexiteit van beelden en de artistieke en sociaal-politieke context waarin beelden gemaakt en getoond worden. In hun werk leidt dat tot een fascinerende spanning tussen ethiek en esthetiek”, aldus Van Nieuwenhuyzen.

De Rijke en De Rooij zijn inmiddels bekende verschijningen in de internationale kunstwereld. Zij exposeerden in belangrijke musea en kunstcentra, waaronder recentelijk de Kunsthalle Zürich en Tate Modern in Londen. Hun werk bevindt zich in collecties als die van het MOCA in Los Angeles, Stedelijk Museum Amsterdam, Hamburger Kunsthalle en Fundação de Serralves in Porto. 

Omdat De Rijke en De Rooij veel aandacht besteden aan de ruimtelijke condities waarin hun werk wordt getoond, ligt het voor de hand dat de specifieke architectuur van het Rietveldpaviljoen op de Biënnale van Venetië een bijzondere aantrekkingskracht op hen heeft. Voor de presentatie zullen de kunstenaars een nieuw werk maken.

Inmiddels zijn ook enkele andere buitenlandse inzendingen voor de 51ste Biënnale van Venetië bekend: Gilbert & George (Engeland), Tino Sehgal / Thomas Scheibitz (Duitsland), Ed Ruscha (VS), Annette Messager (Frankrijk), Honoré d’O (België), Helena Almeida (Portugal), Ricky Swallow (Australië), ‘The Fundamental Practice’ (Nieuw Zeeland). 

http://www.labiennale.org