Nieuws — 4 mei 2022

Vrijdagavond 13 mei 2022

Je weekend begint in het Stedelijk! Eens per maand is daar een vrijdagavond vol bijzondere programmering dwars door het museum. Kom voor een drankje, een ontmoeting of om mooie tentoonstellingen te zien. Na een uitverkochte eerste editie staat vrijdagavond 13 mei in het teken van kunstenaar Hito Steyerl, die momenteel in het Stedelijk een grote solotentoonstelling heeft. Haar ontregelende video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst,samenleving, technologie en het kapitalisme kritisch onder de loep.

Zaalopname Hito Steyerl. I Will Survive, 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis
Zaalopname Hito Steyerl. I Will Survive, 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis

Verlies je met een drankje en muziek van STEWWW in de digitale wereld van Hito Steyerl en maak, door de ogen van andere makers én de Blikopeners, kennis met haar werk. Loop de metaverse omgeving van designer Shaquille Veldboom binnen, laat je eigen online toekomst voorspellen en ervaar de elektronische muziek van Stephanie Pan.

PROGRAMMA

  • 18.30 uur              INLOOP: DRANKJES EN STEWWW SOUNDS MET DJ ZOË JANICE

  • Doorlopend          TENTOONSTELLING HITO STEYERL. I WILL SURVIVE

    Hito Steyerl is kunstenaar, cultuurcriticus, filmmaker, schrijver en professor en wordt internationaal gezien als een van de meest invloedrijke en kritische kunstenaars. Ze is een meester in het vertellen van verhalen. Haar installaties zijn visueel overweldigend, altijd goed doordacht en op een onverwachte manier herkenbaar.

  • Doorlopend          WINNAAR KUNSTBENDE 2021: RENS

    Met zijn schilderij Babylon won Rens Schwering in 2021 de eerste prijs in Expo tijdens de Kunstbende. In zijn werk vertaalt hij de levendige dimensie die leeft inzijn hoofd naar kleurrijke beelden op het doek. ‘Ik denk veel na over existentiële vragen zoals wat is leven en dood, wat is de realiteit, waarom bestaat er iets,in plaats van niets, etc. Die aliënatie en obsessie met het bestaan kan ik moeilijk onder woorden brengen, omdat taal soms erg limiterend is voor echte communicatie, maar ik kan het wel kwijt op het doek.’ Ben je benieuwd naar het verhaal achter zijn kunst?

  •  Doorlopend          SPEEDTOURS MET BLIKOPENERS - start elk heel uur (NL/EN)

    Blikopeners zijn jongeren tussen de 15 en 19, die bij het Stedelijk werken en je verrassen met hun persoonlijke kijk op kunst. Sluit aan bij een van de 20-minuten durende speed tours en zoom samen met de Blikopeners in op één van de vele werken in de tentoonstelling.

  • Doorlopend          PHOTOBOOTH

  • Doorlopend          LAKTASTISCH NAIL ART

  • Doorlopend          ONLINE FORTUNE TELLER (NL/EN)

  • 19.30-20.15 uur   MEET THE MASTERS: HITO STEYERL (NL)

    Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Tijdens het maandelijkse Meet the Mastersprogramma maak je kennis met het werk van één kunstenaar. Deze editie bekijken we het werk van Hito Steyerl door de ogen van diverse gasten. Zo wordt het werk van Steyerl geïntroduceerd door Manique Hendricks (kunsthistoricus, curator en junior conservator bij LIMA) en sluiten we af met een bijzondere elektronische, muzikale performance van Stephanie Pan. Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.

  • 20.30-21.00 uur   METAVERSE DESIGNER SHAQUILLE VELDBOOM (NL)

    Shaquille Veldboom is een veelzijdige 3D-specialist en metaverse designer. Hij bouwt mee aan onze nieuwe digitale werelden. Laat je meevoeren naar de plek waar de fysieke en digitaal realiteit samensmelten.

  • 21.15-21.35 uur   PERFORMANCE

  • 22.00 uur             EINDE
  • DJ Zoë Janice
    DJ Zoë Janice
  • Zaalopname Hito Steyerl. I Will Survive, 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'SocialSim', 2020. Foto: Peter Tijhuis.
    Zaalopname Hito Steyerl. I Will Survive, 2022, Stedelijk Museum Amsterdam. Hito Steyerl, 'SocialSim', 2020. Foto: Peter Tijhuis.
  • Metaverse Designer Shaquille Veldboom
    Metaverse Designer Shaquille Veldboom

LOCATIE: verschillende plekken in het museum TIJD: vrijdag 13 mei, 18.30 tot 22.00 uur Toegang: t/m 18 jaar: gratis, standaard: € 9,95*, gereduceerd tarief: € 7,50* (studenten, CJP, Vrienden, Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) *incl. 1 gratis drankje! TAAL: Nederlands en Engels TICKETS: klik hier

De volgende editie van Dwars door het museum After Six: vrijdagavond 17 juni: Henri Matisse
Dit programma is onderdeel van Amsterdam Art Week
Het programma Meet the Masters is mede mogelijk gemaakt door Mastercard.
Dwars door het Stedelijk – After Six is mede mogelijk gemaakt door Zadelhoff Cultuurfonds