Nieuws — 16 apr 2015

Amsterdam, 16 april 2015 - In nauwe samenwerking met kunstenaar Ed Atkins presenteert het Stedelijk Museum Performance Capture: een tweedaags programma met muziek, lezingen, performances en filmvertoningen. In het kader van zijn tentoonstelling Recent Ouija reflecteert Atkins twee middagen op zijn eigen oeuvre, de representatie van identiteit en hedendaagse technologie. Atkins zal optreden als host en performer, met gastsprekers, vrienden en gesprekspartners als Beatrix Ruf, David Raymond Conroy, Ghislaine Leung, Andy Holden en Frances Morgan. 

De titel van het symposium verwijst naar de techniek waarmee het bewegende lichaam van een performer digitaal in kaart gebracht wordt, met als doel het creëren van een geanimeerde computerfiguur. Performance Capture toont hoe het vertalen van het eigen zelfbeeld naar een representatie ervan, in dit geval in de vorm van een avatar, zorgt voor een verandering van het zelfbeeld. Ed Atkins: “De wisselwerking tussen het figuurlijke en het letterlijke is door het gehele programma van Performance Capture geweven, en zo worden onderwerpen en ervaringen aan het licht gebracht die meestal als onzichtbaar, magisch of hysterisch gezien worden. Vanuit een weerstand tegen het verdwijnen van fysieke lichamen en hun specifieke gevoelens wordt hier gepleit voor een terugkeer naar de materie waaruit onze sterfelijke lichamen bestaan.” Performance Capture verbindt denkbeelden over performance, identiteit, representatie en de vraag hoe deze begrippen een andere betekenis krijgen onder invloed van hedendaagse technologie.

Gedurende het weekend is er een 'open mic' met face-capture camera aanwezig. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te praten, vragen te stellen, liedjes te zingen en opmerkingen te maken. Tijdens het programma is er een bar in het auditorium: drinken, onmiskenbare materiële bedwelming, wordt aangemoedigd. Zo is het auditorium twee dagen lang een ruimte voor verlangens en fantasieën, een gastvrije talkshow voor karikaturen, karaoke, genade en surrogaten – een plek voor performance.  

Over de kunstenaar en de sprekers

Ed Atkins (Ofxord, 1982) is een van de pioniers van de hedendaagse kunst die ontstaan is in het gedigitaliseerde leven: een leven dat altijd al door het internet, computers en abstracte relaties gevormd is. In zijn werk maakt hij intensief gebruik van de nieuwste digitale media: computer gegenereerde beelden, surround soundtracks en digital editing fungeren als hysterische uitvergrotingen van emoties en gefrustreerde verlangens. Atkins’ werk was onder meer te zien in Tate Britain (2011), MoMA PS1 (2013), de Kunsthalle Zürich (2013) en in de Serpentine Galleries, Londen (2014). In het Stedelijk Museum is t/m 31 mei de tentoonstelling Recent Ouija te zien. Klik hier voor meer informatie.

David Raymond Conroy woont en werkt in Londen. In zijn werk (beeldende kunst en performance) legt hij de nadruk op de interpretatie van zelfvertegenwoordiging.

Gil Leung is schrijver en kunstenaar, ze woont en werkt in Brussel en Londen. Leung en Atkins werkten eerder samen aan de performance A Methodology for a Phosphorescent Screen bij de Special Starry Event en de tentoonstelling The Starry Rubric Set bij het Wysing Art Centre, Cambridgeshire (2012). 

Frances Morgan is adjunct-hoofdredacteur van The Wire en freelance journalist. Ze schrijft over muziek, film en gender issues – en hun verwevenheid. Voor Performance Capture zal zij zich richten op de rol die technologie kan hebben bij het ervaren van performances.

Dit evenement is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Warsteiner.

 

Meer informatie

Ed Atkins: Performance Capture
Datum: 25 april en 26 april 2015, 15.00 – 17.30 uur
Locatie: Teijin auditorium, Stedelijk Museum
Voertaal: Engels
Reserveren: Verplicht via reservations@stedelijk.nl
Tickets: Beperkte kaartverkoop aan de kassa; koop tickets online via www.stedelijk.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum 020 - 573 2660 of pressoffice@stedelijk.nl.