Nieuws — 19 dec 2005

De longlist werd dit najaar samengesteld door een groep van acht Europese kunstexperts, die ieder een aantal kunstenaars konden voordragen.

Op 13 december kwam de jury bijeen te Amsterdam om uit de longlist van 35 kunstenaars uit 18 Europese landen vijf kunstenaars te selecteren. De genomineerden zullen in september 2006 hun werk tonen in het Stedelijk Museum CS. De jury van The Vincent 2006 heeft vijf kunstenaars genomineerd:

·         Urs Fischer (1973, Zürich, Zwitserland)

·         Andrey Monastyrski (1949, Petsamo, Murmansk)

·         Dan Perjovschi (1961, Sibiu, Roemenië)

·         Wilhelm Sasnal (1972, Tarnow, Polen)

·         Cerith Wyn Evans (1958, Llanelli, Wales, VK)

In november 2006 komt de jury opnieuw bijeen om de prijs van € 50.000,- aan één van de vijf toe te kennen.

Het werk van de nu geselecteerden kenmerkt zich door een grote diversiteit in discipline, generatie en locatie: van schilderkunst tot installatie en van Londen tot Moskou. In tegenstelling tot de vorige drie edities hanteert The Vincent niet langer een leeftijdsgrens. Zowel opkomende kunstenaars als meer gevestigde kunstenaars, wiens werk nog niet de publieke erkenning heeft gekregen die het verdient, maken een kans. Van belang voor de jury is de verwachting dat het werk van de genomineerde kunstenaars een betekenisvolle en blijvende invloed op de hedendaagse kunst zal uitoefenen.

De jury van The Vincent 2006 bestaat uit: Manuel Borja-Villel (directeur MACBA, Barcelona), Ian Dunlop (kunstcriticus, Londen), Ingvild Goetz (Sammlung Goetz, München), Udo Kittelmann (directeur Museum für Moderne Kunst, Frankfurt), Poul Erik Tøjner (directeur Louisiana, Kopenhagen) onder voorzitterschap van Gijs van Tuyl (directeur Stedelijk Museum Amsterdam).

The Vincent, The Vincent Van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe, werd in 2000 opgericht door The Broere Charitable Foundation ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een goede vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid met en passie voor de hedendaagse kunst zijn opnieuw een stimulans om de aandacht te richten op talentvolle kunstenaars uit Europa. De prijs heeft mede tot doel om de communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa te bevorderen.

Gekoppeld aan The Vincent is The Monique Zajfen Collection, de collectie die The Broere Charitable Foundation in samenwerking met het Stedelijk Museum opbouwt en die in langdurig bruikleen van het museum komt. Het fundament van The Monique Zajfen Collection wordt gelegd met de aankoop van werken van de vorige prijswinnaars (de Finse videokunstenares Eija-Liisa Ahtila, de Duitse schilder Neo Rauch en de Poolse kunstenaar Pawel Althamer) en zal worden uitgebreid met substantiële aankopen van toekomstige prijswinnaars.