Nieuws — 27 mrt 2018

Het Stedelijk Museum Amsterdam toont dit voorjaar de rijkdom van het werk van de Duitse kunstenaar Günther Förg. Te zien zijn liefst 100 werken, waarvan een deel nog niet eerder in een museum werd getoond.

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert vanaf 26 mei 2018 een groot overzicht van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952-2013).
Onder de titel A Fragile Beauty laat deze tentoonstelling Förgs oeuvre in zijn volle breedte zien. In de geest van de kunstenaar zelf – tentoonstellingen waren voor Förg zeer precies uitgedachte installaties – krijgt elke zaal een eigen karakter. Te zien zijn onder meer Förgs vroege monochrome schilderijen, zijn kleurstudies, (architectuur)foto’s, sculpturen en late spot paintings. A Fragile Beauty omspant zowel het begin van Förgs carrière als zijn laatste werk. Hierdoor worden zijn brede oriëntatie en de ontwikkeling van zijn experimentele en radicale benadering goed zichtbaar.

Intrigerend

Günther Förg was net zo belangrijk in de Duitse kunstscene van de 20ste eeuw als bijvoorbeeld Martin Kippenberger. Hij maakte foto’s en schilderijen, maar ook wandschilderingen, sculpturen en reliëfs. Förgs werk is in de jaren tachtig en negentig steeds verschillend geïnterpreteerd: hij werd eerst gezien als postmodernist, later als erfgenaam van het expressionisme. Hij was in elk geval een kunstenaar die de grenzen van de disciplines behoorlijk oprekte. Zijn werk kent verwijzingen naar beroemde en door hem bewonderde voorgangers als Edvard Munch, Philip Guston, Barnett Newman en Clyfford Still. Met zijn werkwijze becommentarieert en analyseert Förg de conventies en interpretaties van de modernistische esthetiek.

Günther Förg, Untitled,1994 Collectie Stedelijk Museum Amsterdam ©Estate Günther Förg, Suisse c/o Pictoright Amsterdam 2017

Relatie met het Stedelijk

Het Stedelijk en Förg hebben een langdurige relatie die teruggaat tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het museum verzamelde Förg al vroeg en maakte zijn werk de afgelopen decennia geregeld onderwerp van presentaties, publicaties en debat. In 1985 werd onder leiding van Wim Beeren, directeur van 1985 tot en met 1993, de tentoonstelling Günther Förg & Jeff Wall georganiseerd. In 1995 presenteerde Rudi Fuchs, directeur van 1993 tot en met 2003, een solo-tentoonstelling van Förg. Een jaar later waren Förgs Italienbilder te zien, foto’s die aan het museum zijn geschonken door de kunstenaar.

Over Günther Förg

Günther Förg is geboren in 1952 in Füssen im Allgäu in Duitsland. Hij studeerde van 1973 tot 1979 bij Karl Fred Dahmen aan de Akademie der Bildenden Künste München. Zijn eerste solo-expositie had plaats in 1980 bij de Münchner galerie Rüdiger Schöttle. In 1992 werd Förg uitgenodigd voor Documenta IX in Kassel. Van 1992 tot 1999 doceerde hij aan de Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe. In 1996 werd hem de Wolfgang-Hahn-Preis toegekend. Vanaf 1999 tot 2013 was hij als hoogleraar verbonden aan de Akademie der Bildenden Künste München. Förg overleed op 61-jarige leeftijd in Freiburg, Duitsland.

Catalogus

Gavin Delahunty en Chelsea Pierce (red.), Günther Förg: A Fragile Beauty, 248 pagina’s. Uitgave in samenwerking met het Dallas Museum of Art, distributie door Yale University Press en vormgeving door Joseph Logan. Met bijdragen van: Kirsty Bell, Gavin Delahunty, Liam Gillick en Matthew S. Witkovsky, Lisa Le Feuvre, Megan Luke, Lauren Richman, Beatrix Ruf en Jeffrey Saletnik.

Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Dallas Museum of Art en is mede tot stand gekomen dankzij de steun van de Estate Günther Förg Suisse, International Collector Circle van het Stedelijk Museum Fonds, Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte en Goethe-Institut Niederlande.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl

De perspreview is op donderdag 24 mei 2018

Programma:

10.15 uur: Inloop

10.30 uur: Welkom door directeur a.i. J.W. Sieburgh

10.35 uur: Conservator Hripsimé Visser

10.40 uur: Preview op zaal

12.00 uur: Einde preview

RSVP: pressoffice@stedelijk.nl