Nieuws — 5 sep 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft Jos van Rooijen, een voormalig lid van de raad van toezicht van Stedelijk Museum Amsterdam, benoemd.

Jos van Rooijen is een ervaren bestuurder en toezichthouder van zowel semipublieke als beursgenoteerde organisaties. Hij zal voorzitter worden van de audit commissie.

Het bestuur van het Stedelijk Museum is verheugd over de bereidheid van Jos van Rooijen om opnieuw toe te treden tot de raad van toezicht. Raad van toezicht voorzitter Truze Lodder droeg Van Rooijen voor. Zij werd begin augustus benoemd en gaat een nieuwe raad van toezicht samenstellen. De benoeming van Van Rooijen gaat per direct in.

Van Rooijen was eerder lid van de raad van toezicht, van 30 januari tot 13 juni 2018. Van Rooijen werd destijds benaderd vanwege zijn financiële achtergrond en zijn jarenlange toezichthoudende ervaring in zowel de publieke als de private sector. Hij trok zich terug na publicatie van het rapport van onderzoekers S.E. Eisma en J.A.J. Peeters naar goed bestuur en de beloningsregelgeving. Daarin werd geconcludeerd dat het toezicht op het museum tot eind 2017 op een aantal punten ontoereikend is geweest.

Dat Van Rooijen opnieuw zitting wil nemen in de raad toont zijn grote betrokkenheid bij het Stedelijk. Het is ook goed nieuws voor het museum: met zijn ervaring zal Van Rooijen zijn toezichthoudende taak scherp opvatten en bijdragen aan een gezonde bedrijfsvoering. Voorzitter Lodder: ‘Ik hecht eraan te benadrukken dat de principiële redenen van zijn aftreden, en daarmee zijn onafhankelijkheid, mij erin gesterkt hebben Jos van Rooijen voor te dragen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam.’

‘Ik ben blij dat ik opnieuw een bijdrage kan leveren aan het Stedelijk Museum en mijn ervaring kan inzetten. Tenslotte stamt mijn band met het Stedelijk al uit mijn lagere schooltijd toen ik voor het eerst kennismaakte met het museum en zijn vermaarde collectie’.

— Jos van Rooijen

Van Rooijen was CFO en lid van de raad van bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland en werkzaam als financieel directeur en CFO bij verschillende bedrijven waaronder Getronics Pink Roccade en Time Warner Inc. Tegenwoordig is hij toezichthouder bij zorgorganisatie Beweging 3.0, De Haagse Hogeschool, Humanitas Huisvesting en van Ziekenhuisgroep Twente.

Noot voor de redactie 

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Marie-José Raven, 06 - 139 150 60 of pressoffice@stedelijk.nl.