Nieuws — 27 nov 2019

In 2020 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) overleed - hij stierf in het harnas. Met het themajaar Hildo Krop 2020 staat een groot aantal culturele organisaties stil bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist.

STADSBEELDHOUWER VAN AMSTERDAM
Begonnen als banketbakker in Steenwijk, begeeft Krop zich in 1906 op het pad van de kunst.
Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade.
Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam. Er verschijnen zoveel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente, voert Krop in eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Dit vergroot zijn zichtbaarheid binnen en buiten zijn stad.

Hildo Krop, 'Buffet', 1920. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Hildo Krop, 'Buffet', 1920. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

WERKEN VOL SYMBOLIEK
De samenwerking tussen de partnerorganisaties levert tijdens het themajaar Hildo Krop 2020 een divers programma op. Initiator Louise de Blécourt, conservator van de Amrâth Collectie in Het Scheepvaarthuis: ‘In het rijke leven van Hildo Krop ging het om meer dan alleen beeldhouwen. Daarvan getuigen zijn werken vol symboliek. Bij Het Scheepvaarthuis de verwijzingen naar de maritieme historie, de zee en bekroning van de toren boven de hoofdingang met de loden beeltenis van de zeegod Neptunus. Op bruggen en aan gevels bracht Krop fabeldieren en mythologische figuren aan, of bijvoorbeeld personificaties van handel en wetenschap. En dan zijn er nog zijn losse sculpturen in de openbare ruimte, zoals Moeder Aarde dat de opwaartse en neerwaartse krachten in de natuur symboliseert.’

SPECIAL HILDO KROP 2020 IN ART DECO MAGAZINE
In het jubileumnummer van Art Deco magazine, uitgegeven door Kunstconsult, is een special opgenomen over het themajaar Hildo Krop 2020. Met de officiële overhandiging op PAN Amsterdam werd het themajaar op donderdag 28 november gelanceerd.

PROGRAMMA
Bij de lancering werd ook het programma van het themajaar bekendgemaakt, dat te vinden is op www.artzuid.nl/hildo-krop.

HILDO KROP MUSEUM
De faun in het werk van Hildo Krop, expositie tot eind 2020
www.hildokrop.nl.

ARTZUID
Gevelbeeldentours van Hildo Krop en tijdgenoten in Amsterdam Zuid, geheel 2020
www.artzuid.nl.

AMSTERDAMSE SCHOOL MUSEUM HET SCHIP
Rondleidingen, fietstochten, bustochten, workshops en lezingen, geheel 2020

STEDELIJK MUSEUM
Van Thonet tot Dutch Design: 125 jaar wonen in het Stedelijk met werk van Hildo Krop, expositie mei 2020 - april 2021

ARCAM
Het hedendaagse ornament, foto-expositie zomer 2020
www.arcam.nl.

GRAND HOTEL AMRATH AMSTERDAM, GEHUISVEST IN HET SCHEEPVAARTHUIS
Exclusief arrangement vol kunst en historie, maart t/m november 2020
www.amrathamsterdam.nl

KUNSTCONSULT - 20TH CENTURY ART | OBJECTS
Verkoopcollectie vrij werk van Hildo Krop, zo lang de voorraad strekt. Uitgave Art Deco magazine met special Hildo Krop 2020
www.kunstconsult.nl