Nieuws — 14 nov 2013

Amsterdam, 14 november 2013 — Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de tentoonstelling Made in Commons, een samenwerkingsproject van KUNCI Cultural Studies Center in Yogyakarta en het Stedelijk. Tien in Nederland en Indonesië gevestigde kunstenaars en -collectieven werkten er aan mee. Made in Commons is de eerste van vier presentaties in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in samenwerking met kunstinstellingen uit niet-Westerse landen. Deze reeks maakt deel uit van het driejarige Global Collaborations-programma van het Stedelijk Museum.

De economische crisis en de kritiek op de privatiseringsgolf van de afgelopen decennia hebben ook effect gehad op de kunstpraktijk. Als antwoord daarop zoeken veel kunstenaars vandaag de dag, vanuit verschillende geografische locaties, naar een relevantie van de kunst, die de marktwaarde overstijgt. Samenwerking en participatie zijn daarin de sleutelbegrippen, die nu in Made in Commons centraal staan. De deelnemende kunstenaars van Made in Commons gaan op uiteenlopende manieren in op de complexiteit van gemeenschappelijke ondernemingen. Ze kaarten vragen aan over regelgeving, auteurschap en eigendom, privatisering en participatie, door middel van video’s, installaties, sculpturen en performances. Sommige werken spiegelen op macro-kritische wijze de arm/rijk-problematiek in het globale kapitalisme, andere leggen op bijna antropologische wijze de nadruk op het menselijke gedrag in het private en publieke domein.

“De notie van ‘commons’ die in Made in Commons centraal staat, vat de verlangens samen naar een gedeelde toegankelijkheid tot en gemeenschappelijke verdeling van middelen als een alternatief op het paradigma van het marktdenken. Betrokkenheid met deze verlangens en hun neveneffecten is een gemeenschappelijk kenmerk van de werken in deze tentoonstelling” zeggen KUNCI directeur Ferdiansyah Thajib en projectcurator Kerstin Winking over de tentoonstelling.

De tentoongestelde werken dagen soms letterlijk uit tot actie en partcipatie. Zo heeft Wok the Rock 100 certificaten uitgedeeld die de ontvangers mede-auteur van zijn werk maken. Deze certificaten worden tentoongesteld in SMBA en daarna aan hun eigenaren teruggegeven. Vincent Vulsma onderzoekt in zijn werk op een kritische manier het begrip ‘samenwerking’. Zijn installatie laat zien hoe de universele behoefte aan slaap is gekoppeld aan de partnerschappen tussen verschillende bedrijven in Nederland en Indonesië.

Made in Commons presenteert kunst als een gezamenlijke of gedeelde praktijk, maar laat tegelijkertijd zien dat samenwerking een ingewikkelde zaak is, vooral als mensen uit andere landen en culturen – die een via een bewogen geschiedenis een relatie hebben – betrokken zijn.

Made in Commons wordt halverwege 2014 in Yogyakarta voortgezet met een programma van tentoonstellingen, performances, lezingen en andere evenementen.

Bij de tentoonstelling in SMBA verschijnt een publicatie met toelichtingen op de artistieke uitgangspunten van het project en een essay door de Indonesische antropoloog Nuraini Juliastuti. Zij onderzoekt de wijze waarop het begrip commons in de Indonesische kunstpraktijk een rol van belang speelt. 

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
(SMBA)Rozenstraat 59, AmsterdamOpen: woensdag t/m zondag, 11 – 17 uur
Toegang gratis. Zie ook www.smba.nl

Symposium What Do We Have in Commons?
Voor het symposium hebben KUNCI, SMBA en het Stedelijk Museum de krachten gebundeld met Casco – Office for Art, Design and Theory in Utrecht. Sprekers zijn Nuraini Juliastuti, John Roberts en Marysia Lewandowska. 

  • Datum: 1 december 2013
  • Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
  • Sprekers: onder meer John Roberts, Nuraini Juliastuti en Marysia Lewandowska.
  • In samenwerking met Casco – Office for Art, Design and Theory in Utrecht

Publishing in Process. Ownership in Question.
November 30, 2013
Een worksshop van Marysia Lewandowska en Laurel Ptak
Locatie: Casco – Office for Art, Design & Theory, Utrecht

Meer over Global Collaborations
Global Collaborations is een driejarig project van het Stedelijk Museum. Het doel ervan is een goed geïnformeerde en genuanceerde blik te vormen op de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst vanuit een mondiaal perspectief. Het is gebaseerd op samenwerkingsverbanden met experimentele en veelzijdige kunstinstellingen wereldwijd en omvat tentoonstellingen, publicaties, evenementen en een online platform. Het programma vindt plaats in het Stedelijk Museum en in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), de projectruimte van het Stedelijk. Global Collaborations duurt tot eind 2015 en is geïnitieerd door Jelle Bouwhuis, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.  

Global Collaborations/Made in Commons wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de royale steun van hoofdbegunstigers Stichting Ammodo en het Mondriaan Fonds, met additionele steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Claus Fonds en Art Collaboratory. 

                   

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, 020 – 573 2660 of pressoffice@stedelijk.nl