Nieuws — 6 sep 2016

Het Stedelijk Museum heeft plannen om vanaf mei volgend jaar de kunst op een andere manier presenteren.

Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum, licht toe: “Een nieuwe indeling van het gebouw hoort bij een ambitieus museum als het Stedelijk. We willen geen statisch museum zijn, maar juist een dynamisch instituut dat zichzelf constant vernieuwt en er altijd naar streeft de maximale ervaring voor de bezoeker te realiseren. De nieuwe indeling stelt ons in staat om met de collectie nog beter de verhalen te vertellen die in deze tijd relevant zijn.

De kelderverdieping en delen van de eerste etage zullen vanaf volgend jaar een permanent overzicht van de highlights van het Stedelijk bieden in een mix van beeldende kunst en vormgeving. Grote wisselende tentoonstellingen komen op de eerste verdieping – wat nu al vaak de praktijk was met tentoonstellingen als Wonen in de Amsterdamse School, Marlene Dumas, De oase van Matisse en Malevich. De begane grond zal kleinere flexibele, actuele tentoonstellingen bevatten in relatie tot de collectie, met bijvoorbeeld nieuwe aankopen, nieuws over onderzoek en restauraties en presentaties over actuele onderwerpen. De driedeling in het museum komt voort uit vier jaar ervaring met het gebouw, hoe de kunst in de ruimtes tot zijn recht komt en hoe de bezoekers zich door het gebouw bewegen. Een van de voordelen is dat bezoekers straks weten dat ze de highlights altijd op een vaste plek kunnen verwachten en in één circuit een geïntegreerd verhaal over de ontwikkeling van moderne kunst en vormgeving kunnen zien.

De plannen zijn onderdeel van de vierjaarlijkse subsidieaanvraag in het Kunstenplan, en het museum is blij met het positieve advies van de Amsterdamse Kunstraad hierover. Het bureau OMA van Rem Koolhaas is gevraagd het nieuwe presentatiesysteem voor de collectieopstelling van het Stedelijk te ontwerpen, voor zowel de beeldende kunst als vormgeving. Mels Crouwel, de architect van de nieuwbouw, is betrokken als adviseur.

Luister naar het radio-interview van NPO - Radio 1 met Directeur Beatrix Ruf en architect Mels Crouwel