Nieuws — 30 sep 2008

Stedelijk in de Stad

Het Stedelijk Museum dicht? Welnee! Na de periode in het Post CS-gebouw (t/m 30.09.08) tourt het museum door heel Amsterdam. Met tentoonstellingen, projecten, workshops en andere activiteiten. Met Stedelijk in de Stad telt het museum langzaam af naar de Heropening aan het Museumplein. 

Wat is er allemaal te verwachten? 

De Bouwkeet on tour
3 oktober 2008 – december 2009
Het Stedelijk Museum reist met een artistieke versie van een bouwkeet van het Oosterdokseiland naar het Museumplein via: Noord, Centrum, IJburg, Slotervaart, Zuid-Oost, Oost, Westerpark en de Baarsjes. De Bouwkeet, vormgegeven door Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, is een tijdelijke uitvalsbasis voor experimenten, workshops, performances, lezingen, wandelingen, gesprekken, discussies en spreekuren. Kom een gratis kop koffie drinken en ontmoet buurtgenoten, kunstenaars en museummedewerkers!

Collectie van het Stedelijk Museum te gast

Van Gogh Museum
Malevich
t/m 9 november 2008
Zestien hoogtepunten uit het oeuvre van Malevich zijn te zien in het Van Gogh Museum. Daarbij is de ontwikkeling van de Russische kunstenaar goed te volgen.

Van Gogh Museum
Fauvisten en Expressionisten
14 november 2008 t/m 5 maart 2009
Het Stedelijk toont in het Van Gogh Museum twee groepen kunstenaars die duidelijk schatplichtig zijn aan Vincent van Gogh: de Franse Fauvisten en de Duitse Expressionisten. Vooral in hun kleurgebruik en spontane verfbehandeling is de invloed van Van Gogh zichtbaar. Met werk van onder meer Matisse, De Vlaminck en Kirchner.

De Nieuwe Kerk
Heilig Vuur - Religie en spiritualiteit in de moderne kunst
13 december 2008 t/m 19 april 2009
Religie en spiritualiteit zijn weer helemaal terug in het publieke debat. De tentoonstelling Heilig Vuur sluit hierbij aan. Topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum laten zien hoe divers de religieuze beleving onder kunstenaars is. Heilig Vuur toont werk van onder meer Chagall, Mondriaan, Malevich, Klee, Kandinsky, Pollock, Bacon, Gilbert & George, Koons, Warhol, Beuys, Kounellis, Kiefer en Dumas. Vormgeving tentoonstelling: Mels Crouwel en Gilian Schrofer.

Van Gogh Museum
Avant-gardes ’20 / ’60 - Hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum
26 juni t/m 23 augustus 2009
Groot overzicht van de avant-gardes uit de jaren ‘20 en ‘60 van de vorige eeuw – roerige decennia, met grote ontwikkelingen in de kunst. In de jaren ´20 waren het late kubisme, het surrealisme, Bauhaus, De Stijl en het Russisch constructivisme een begrip. Veertig jaar later ontstonden pop art, minimal art en conceptual art. In het naoorlogse Amsterdam kregen veel Amerikaanse kunstenaars in het Stedelijk hun eerste tentoonstellingen. Met werk van Mondriaan, Picasso, Malevich, Schwitters, Warhol, Andre en Nauman.

Hedendaagse programmering
all over Amsterdam

Fencing the Museum
juni 2008 – september 2009
Zeven jonge kunstenaars geven in Fencing the Museum de bouwschutting van het Stedelijk Museum elke twee maanden een heel ander aanzien. Zij beplakken de 108 meter lange
schutting met hun werk in de vorm van A0-affiches en nemen daarvoor het historische publiciteitsmateriaal van het museum als uitgangspunt. Met dit project onderzoeken de kunstenaars de grens tussen kunst en publiciteit. In samenwerking met het Lectoraat
Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie.

Zichtbaar Afwezig
januari – september 2009
De hoogtepunten van de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam zijn al een tijd onzichtbaar en afwezig. Daarom: Zichtbaar Afwezig, een project van het Stedelijk Museum in samenwerking met de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Daarbij staat de vraag centraal hoe een onzichtbare collectie tóch aanwezig kan zijn. Dit zal leiden tot verrassende acties in de stad.

In West
18 april t/m augustus 2009
Met het project In West presenteert het Stedelijk nieuw werk van gerenommeerde internationale kunstenaars op locaties in Amsterdam Nieuw West. De kunstenaars zijn uitgenodigd om een speciaal project te ontwikkelen in reactie op deze specifieke context. Dit kan betekenen dat een nieuw werk ontstaat in samenspraak met buurtbewoners of dat kunstenaars met hun werk reageren op (het leven in) Nieuw West, zoals in de buurten Slotervaart en Bos en Lommer.

Gemeentelijke Kunstaankopen 2009: fotografie
Art Amsterdam, Amsterdam RAI
13 t/m 17 mei 2009
De jaarlijkse presentatie van de Gemeentelijke Kunstaankopen is in 2009 op locatie te zien, tijdens de Art Amsterdam. Voor deze editie, gewijd aan fotografie, zal gastcurator Hans Aarsman een thema ontwikkelen, waarna kunstenaars worden opgeroepen werk in te zenden. Het Stedelijk Museum zal tijdens de beurs de aankopen doen en bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Speciale projecten

Blikopeners
vanaf september 2008 t/m de heropening van het museum
Blikopeners zijn Amsterdamse jongeren tussen de 15 en 19 jaar die een bijzondere baan hebben in het Stedelijk Museum. Zij organiseren namelijk activiteiten, rondleidingen en evenementen voor hun leeftijdsgenoten en adviseren het museum. De jongeren hebben verschillende achtergronden en zijn afkomstig van verschillende opleidingen en stadsdelen van Amsterdam. Meer weten? Mail naar:blikopeners@stedelijk.nl.

Dropstuff
november 2008
Museale hangplek, plakzuil en culturele hotspot voor e-culture. Dropstuff tourt door heel Nederland en is in november in Amsterdam. Speciaal voor Dropstuff worden kunstwerken gemaakt met als thema ‘de grenzen van vrijheid van meningsuiting’, de interactiviteit van
het paviljoen is het uitgangspunt. Voor het voortgezet onderwijs worden er in samenwerking met het Stedelijk workshops georganiseerd. Zie ook www.dropstuff.nl.

Volg het Stedelijk Museum:
via de website www.stedelijkindestad.nl, het open communicatieplatform over alle activiteiten vanStedelijk in de Stad. Je kunt meedoen aan de poll, eigen filmpjes insturen, vragen stellen, op de hoogte blijven van de route van De Bouwkeet, de Blikopeners volgen én de blog van de directeur lezen! Ook de vorderingen van de nieuwbouw aan het Museumplein zijn op de site te zien. Bezoek ook het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de projectruimte van het Stedelijk Museum, gevestigd in het centrum van de stad. Zie voor meer informatie over de actuele programmeringwww.smba.nl.

Stedelijk in de Stad-projecten bezoeken en deelnemen aan activiteiten?
Bel of mail dan de afdeling educatie: 020 – 573 27 41 of educatie@stedelijk.nl.

Stedelijk in de Stad is het project waarmee het Stedelijk Museum van oktober 2008 t/m december 2009 door Amsterdam tourt.