Nieuws — 4 feb 2014

AMSTERDAM, 4 februari 2014 - Andaz Amsterdam Prinsengracht, onderdeel van de wereldwijd opererende hotelketen Hyatt, is het eerste hotel ter wereld dat zich uitsluitend concentreert op de presentatie videokunst. Het hotel werkt daarin samen met het Stedelijk Museum Amsterdam, dat nu voor het eerst werk uit de collectie daar presenteert. Vanaf 4 februari zijn er 39 videowerken van het Stedelijk te zien, onder meer van Marina Abramović en Ulay, Vito Acconci, Stephen Beck, Peter Campus, Ed Emshwiller, Nan Hoover, Nam June Paik, Bruce Nauman, Ulrike Rosenbach, Martha Rossler, Gerry Schum, Richard Serra en Daniel Spoerri.

Ontwerper Marcel Wanders inspireerde de inrichting van het Andaz Amsterdam Prinsengracht op de Nederlandse geschiedenis en op de lokale cultuur. Dit blijkt een spannende omgeving voor de zichtbaar technisch ouderwetse videowerken die er te zien zijn. Ze detoneren moedwillig in de strak geënsceneerde vormgeving van het hotel. Afhankelijk van de intensiteit van het werk, komen de hotelgasten de videokunst tegen in verschillende delen van het hotel: in de openbare ruimten op de begane grond, in de gangen op iedere verdieping en in de kamers via een speciaal videokanaal.

Bart Rutten, conservator beeldende kunst van het Stedelijk Museum: “Op uitnodiging van het Andaz heb ik een keuze gemaakt uit onze grote collectie. Het Stedelijk was, ook wereldwijd gezien, erg vroeg met het verzamelen van videokunst. Het grappige is dat hotels eerder dan musea beschikten over tv’s. Een tv is inmiddels heel vanzelfsprekend op een hotelkamer. En het is een ideaal medium om videokunst op te tonen. De relatie van beeldend kunstenaars met het toen nog nieuwe medium televisie is een van de uitgangspunten geweest voor de selectie. Een ander uitgangspunt was videokunst gebaseerd op performances. Daarbij zijn de kunstenaars zelf nadrukkelijk in beeld. Zoals Bruce Nauman, die ondersteboven door een kamer loopt, of Marina Abramović en Ulay, die onophoudelijk elkaars adem inademen. Dan krijg je in die semiprivé omgeving van je hotelkamer en in de semipublieke ruimte van de hotelgang een sterk besef van je eigen lichamelijkheid. Die confrontatie leek mij een uitdagend gegeven.”

Paul Geertman, eigenaar van Andaz Amsterdam Prinsengracht: “We zijn zeer vereerd dat het lopende partnership tussen het Stedelijk Museum en Andaz Amsterdam Prinsengracht nu deze expositie heeft voorgebracht. De tentoonstelling van Marcel Wanders in het Stedelijk bleek een uitgelezen moment om alle schermen in het hotel ter beschikking te stellen aan het museum. Zij laten een selectie zien van oudere videokunst met meerdere werken per kunstenaar. Dat is iets waar wij zelf – met onze nog jonge verzameling – nog niet toe in staat zijn. Voor de hotelgasten is dit een unieke ontmoeting met deze kunstvorm. De eerste reacties zijn zeer lovend!”

 De videokunstcollectie van het hotel, The Mind’s Eye, is een samenwerking van Paul Geertman en Marcel Wanders en bestaat inmiddels uit ruim 40 werken van gevestigde lokale en internationale kunstenaars zoals Ryan Gander, Erwin Olaf en Mark Titchner. De collectie wordt permanent tentoongesteld in Andaz Amsterdam Prinsengracht.

Het Stedelijk Museum Amsterdam was in de jaren zestig een van de eerste musea ter wereld die videokunst verzamelde. De uitgebreide collectie kenmerkt zich doordat kunstenaars ‘in de diepte’ verzameld zijn, dat wil zeggen dat er meerdere werken van hen zijn aangekocht.

Over Andaz Amsterdam Prinsengracht

Gevestigd in het bijzondere pand van de voormalige Openbare bibliotheek aan de Prinsengracht, heeft Andaz Amsterdam Prinsengracht zijn deuren in oktober 2012 geopend. Uitzonderlijk gelegen in het rijke culturele hart van Amsterdam, wordt het nieuwe 122 kamers (inclusief 5 suites) tellende hotel omgeven door het creatieve en dynamische karakter van de bruisende Jordaan en de aangrenzende Negen Straatjes. Alle belangrijke bezienswaardigheden evenals de voornaamste winkel- en zakencentra bevinden zich binnen loopafstand. Opvallende kenmerken zijn restaurant en bar Bluespoon, de royale lounge en de verschillende meeting studio’s met een totale oppervlakte van 400m2. Daarnaast behoren een spa met sauna en behandelkamers, evenals een volledig uitgeruste 24-uursfitnessruimte tot de aanwezige faciliteiten. Elke ruimte is hierbij uniek en ingericht door de Nederlandse én internationaal geroemde ontwerper Marcel Wanders. Als leidraad nam Wanders een moderne kijk op de Nederlandse geschiedenis.
Voor meer informatie: www.amsterdam.prinsengracht.andaz.com of tel. 020 – 523 12 34.

Over het Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Het heropende in september 2012, in een volledig gerenoveerd gebouw, uitgebreid met een nieuwe vleugel van Benthem Crouwel Architekten, met meer ruimte dan ooit voor collecties en tentoonstellingen. De collectie van het Stedelijk omvat meer dan 90.000 kunstwerken van 1870 tot nu, van onder meer Karel Appel, Marc Chagall, Wim Crouwel, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Jeff Koons, Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Henri Matisse, Willem de Kooning, Gerrit Rietveld, Cindy Sherman, en Charley Toorop. Op 1 februari j.l. opende Marcel Wanders: Pinned Up. 25 jaar vormgeving – de eerste overzichtstentoonstelling van de ontwerper in Europa sinds 1999, het grootste overzicht van Wanders’ werk ooit en de eerste grote vormgevingstentoonstelling in het Stedelijk na de heropening. De tentoonstelling bevat ontwerpen uit het hele oeuvre van Wanders, vanaf eind jaren tachtig tot nu. Meer dan 400 objecten zijn te zien in de monumentale ondergrondse ruimte in de nieuwe vleugel van het Stedelijk.
Voor meer informatie: www.stedelijk.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie:

Press Office Stedelijk Museum, Marie-José Raven, tel. 020 – 573 26 56,  pressoffice@stedelijk.nl
Andaz Amsterdam Prinsengracht, Eveline van Gaalen, Marketing Communications Manager, tel. 020 – 523 12 06, eveline.vangaalen@andaz.com