Nieuws — 17 jan 2014

Op 16 januari is het archief van het Stedelijk Museum uit de periode 1895-1979 officieel overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. Het archief bevat onder meer stukken over aankopen, tentoonstellingen, bruiklenen, schenkingen en  legaten. Ook is er bijzondere correspondentie met bekende kunstenaars bewaard, zoals met Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan over de in 1938 gehouden tentoonstelling Abstracte kunst, en met Marc Chagall over het schenken van enkele van zijn werken in 1958.

Het publiek kan vanaf vandaag de gedigitaliseerde dossiers, in totaal 281.293 scans, online raadplegen via de Archiefbank van het Stadsarchief (archiefnummer 30041). Niet gedigitaliseerd archief kan worden ingezien in de Studiezaal. De scans zijn overgenomen van het Stedelijk Museum dat dit omvangrijke digitaliseringsproject onlangs heeft afgerond.

Naast stukken over de eerder genoemde onderwerpen zijn de volledige correspondentie­dossiers van de directeuren en stafleden in te zien. Ook is goed te volgen hoe het museum na de oorlog de ontwikkeling doormaakte van een stedelijk museum naar ‘het Stedelijk’, een internationaal toonaangevend instituut, onder leiding van directeur Willem Sandberg. Ook tentoonstellingsdossiers van in andere gemeentelijke musea gehouden tentoonstellingen zijn in dit archief terug te vinden. Bepalende tentoonstellingen als Bewogen beweging, Dylaby: dynamisch labyrinth en Op losse schroeven waren de afgelopen jaren onderwerp van publicaties. Dankzij de archiefstukken en foto’s was het mogelijk die belangrijke tentoonstellingen gedeeltelijk te reconstrueren. Ook is er de afgelopen jaren een toenemende belangstelling voor het presenteren van archiefstukken bij tentoonstellingen, in Nederland en elders. Historische documenten uit het archief van het Stedelijk werden dan ook in musea in binnen- en buitenland als bruiklenen getoond. Dat het archief onmisbaar is bij onderzoek heeft het onlangs verschenen rapport ‘Herkomst gezocht’, over kunst die vlak voor en in de oorlog door Nederlandse musea werd verworven, duidelijk aangetoond.

Het archief over de periode 1895-1979 is 107,5 strekkende meters groot en bestaat uit 6019 dossiers. Circa 2650 daarvan zijn gedigitaliseerd, in 281.293 scans. Het Stedelijk Museum, tot 1 januari 2006 onderdeel van de gemeente, heeft een wettelijke verplichting om het archief over te brengen naar het Stadsarchief Amsterdam. Het archief wordt in twee delen overgebracht. Op16 januari heeft de eerste overdracht plaatsgevonden van de periode 1895-1979. Over enkele jaren zal het archief over de periode 1980-2005 overgebracht worden. Het Stedelijk Museum is ervan overtuigd dat dit prachtige archief bij het Stadsarchief in deskundige handen is. Met de overdracht van het eerste deel is de samenwerking tussen beide Amsterdamse instellingen een nieuwe fase ingegaan.

Meer informatie:
Stedelijk Museum, Marie-José Raven: 020 – 573 26 56, pressoffice@stedelijk.nl.
Stadsarchief Amsterdam, Frank Driessen: 020 – 25 11 603, fdriessen@stadsarchief.amsterdam.nl