Nieuws — 27 aug 2011

Tijdens de 34e editie van de Uitmarkt op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2011 is het Stedelijk Museum gratis geopend voor het publiek. De stand van het Stedelijk staat in het teken van grafisch ontwerper Wim Crouwel, aan wie op dit moment een grote overzichtstentoonstelling is gewijd. Er is van alles te doen, zo kunnen bezoekers er onder meer zelf buttons maken met de beroemde letters van Wim Crouwels alfabet. Ook is de plek op het Museumplein het startpunt van continue speedtours die bezoekers meenemen in het museum.

De Uitmarkt is de nationale opening van het culturele seizoen die traditiegetrouw plaatsvindt in het laatste weekend van augustus. Het Stedelijk heeft wederom een plek op zowel de Uitmarkt op het Museumplein als de Uitmarkt Junior (alleen op zondag) in het Vondelpark.

New Alphabet Buttons

In het licht van de tentoonstelling Wim Crouwel – een grafische ontdekkingsreis (nu te zien in het Stedelijk Museum) kunnen bezoekers zelf aan de slag met Crouwels beroemde alfabet. Wim Crouwel wordt gezien als een van de grootste ontwerpers van de 20e eeuw. Van 1963 t/m 1985 ontwierp hij alle grafische uitingen voor het Stedelijk Museum. In 1967 ontwikkelde Crouwel een nieuw, radicaal lettertype: het New Alphabet. Het leek bijna buitenaards: de tekens bestaan alleen uit verticale en horizontale lijnen. Op de Uitmarkt kunnen bezoekers in de Stedelijk stand een eigen button ontwerpen met letterstempels uit Crouwels New Alphabet. 

Speedtours

Speciaal voor de Uitmarkt geven de rondleiders van het Stedelijk Museum speedtours door het museum. De interactieve rondleidingen vertrekken voortdurend vanaf de Uitmarkt stand van het museum, en geven een korte indruk van de tentoonstellingen in Temporary Stedelijk 2. 

Uitmarkt Junior – zondag 28 augustus

Het Stedelijk Museum is op zondag aanwezig op de Uitmarkt Junior in het Vondelpark. Museumdocent en kunstenaar Lies de Wolf spoort de kinderen aan zich te laten inspireren door de beroemde kunstwerken en affiches van het Stedelijk Museum. Kinderen kunnen daarna een eigen, persoonlijke affiche maken en hem meenemen in een speciale koker.

Aanvang: 13.30 – 14.30 uur en 15.00 – 16.00 uur, locatie: Partou Kids@Work in het Vondelpark.

Ook in het museum is van alles te doen in het Uitmarkt weekend. Naast de vaste rondleidingen in het museum, zoals de instaprondleiding en de kind++familietour, wordt op zondag een kinderworkshop Affiches Plakken gegeven door Bob van Dijk en is er live muziek in het auditorium tijdens Music@TS2.

Music@TS2

Op zondag is er tijdens de Uitmarkt een nieuwe editie van Music@TS2; een serie experimentele concerten in het museum. Muzieklegende Theo Loevendie, één van de belangrijkste componisten van Nederland, bespeelt dan tijdens een concert in het auditorium  een oude liefde: de sopraansaxofoon. Loevendie treedt – al improviserend – op met de Nordanians; Oene van Geel, Mark Tuinstra en Niti Ranjan Biswas. Het repertoire reikt van traditionele Indiase raga’s via jazz tot intieme kamermuziek. Aanvang: 13.00 uur.

Kinderworkshop Affiches Plakken door Bob van Dijk.

Op zondag vindt in het museum een kinderworkshop plaats van grafisch vormgever Bob van Dijk. Hij onderzoekt met de kinderen de beroemde ontwerpen en affiches van Wim Crouwel, waarna ze zelf aan de slag kunnen met een eigen affiche.
Leeftijd: 6-12 jaar, aanvang: 13.45 uur, reserveren via educatie@stedelijk.nl.

Het Stedelijk is op zaterdag 27 en zondag 28 augustus gratis te bezoeken van 10.00 – 17.00 uur.

Bij de Stedelijk stand op het Uitmarkt terrein kunnen bezoekers zaterdag tussen 12.00 – 18.00 uur en zondag tussen 15.00 – 18.00 uur terecht.