Nieuws — 16 aug 2010

Taking Place, onderdeel van The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum
28 augustus 2010 t/m 9 januari 2011

Stedelijk Museum maakt kunstenaars Taking Place bekend:

Karel Appel
Stanley Brouwn
Daniel Buren
Jan Dibbets
Rineke Dijkstra
Ger van Elk
Morgan Fisher
Mario Garcia Torres
Hans Haacke
On Kawara
Martin Kippenberger
Barbara Kruger
Germaine Kruip
Louise Lawler
William Leavitt
Navid Nuur
Roman Ondák
Willem de Rooij
Diana Thater
Lawrence Weiner

Terwijl de nieuwbouw van het museum het komende jaar verrijst, nadert de restauratie van het historische gebouw zijn voltooiing. Het Stedelijk grijpt dit bijzondere punt in de geschiedenis aan om de oudbouw tijdelijk open te stellen voor publiek. Directeur Ann Goldstein brengt met The Temporary Stedelijk kunst, kunstenaars en publiek terug in het museum met twee tentoonstellingen: Taking Place, waarbij speciaal geselecteerde werken van hedendaagse kunstenaars gepresenteerd worden in diverse ruimten in het gebouw, en
Monumentalisme - Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst.
Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010. Daarnaast is er een dynamisch publieksprogramma, met educatieve activiteiten, filmvertoningen, performances en evenementen.

Taking Place nodigt uit voor een hernieuwde kennismaking met het Stedelijk Museum en zijn geschiedenis. Geïnspireerd door de staat waarin het museumgebouw zich op dit moment bevindt, brengen kunstenaars de zalen weer tot leven. Zij richten het museum op een experimentele manier in, met onder meer kunstwerken die eerder in het Stedelijk geschiedenis schreven en nieuwe site-specific werken die speciaal voor deze gelegenheid in opdracht van het museum zijn gemaakt.

In Taking Place zijn de historische, functionele en architectonische kenmerken van het museum zowel het onderwerp als het materiaal in werken van Nederlandse en internationale kunstenaars, waaronder gevestigde en opkomende namen. De tentoonstelling biedt de kans om de door Benthem Crouwel Architekten gerestaureerde architectuur te verkennen.
De ruimtelijkheid en tijdelijkheid van het nog onvoltooide gebouw spelen een hoofdrol, en de manier waarop kunstenaars de ruimten gebruiken en tot leven brengen. Na de heropening zijn de zalen op de begane grond en de eerste verdieping bestemd voor de collectie van het museum – bij het tijdelijke programma zullen ze op een experimentele manier gebruikt worden en de staat van het gebouw op dit moment benadrukken.
De zaalvullende werken in Taking Place vestigen direct of indirect de aandacht op de lichte en mooi geproportioneerde museumzalen. Om die omgeving optimaal te kunnen ervaren, is ook een aantal zalen leeg gelaten.

Taking Place bevat ook een presentatie van affiches die het Stedelijk Museum uitbracht sinds de opening in 1895. Al meer dan een eeuw kondigt het Stedelijk met affiches tentoonstellingen aan en daarmee groeide het museum uit tot een belangrijke opdrachtgever op het gebied van grafische vormgeving. De getoonde herdrukken vertellen de geschiedenis van het instituut dat van een verzameling stijlkamers annex kunsthal uitgroeide tot een toonaangevend museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Twee monumentale kunstwerken van Karel Appel zijn, net als het gebouw, minutieus gerestaureerd: de Appel Bar uit 1951 en de muurschildering die de kunstenaar in 1956 maakte in het voormalige museumrestaurant. Die ruimte zal in de toekomst een tentoonstellingszaal zijn, maar is tijdens The Temporary Stedelijk weer café. Tegenover de muurschildering van Karel Appel is een nieuw werk geïnstalleerd van de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner: SCATTERED MATTER BROUGHT TO A KNOWN DENSITY WITH THE WEIGHT OF THE WORLD / CUSPED (2007), een aanwinst voor de collectie, geschonken door de Vrienden van het Stedelijk Museum.

Het in Amsterdam gevestigde ontwerpbureau Mevis & Van Deursen heeft speciaal voor The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum een grafische identiteit ontworpen.

The Temporary Stedelijk is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en verschillende particuliere donateurs.

Info The Temporary Stedelijk
Adres:
Stedelijk Museum
Paulus Potterstraat 13, Amsterdam
020 – 573 29 11

Data en openingstijden:
28 augustus 2010 t/m 9 januari 2011
dinsdag t/m zondag van 10 –18 uur, donderdagavond tot 22 uur
zaterdag 28 en zondag 29 augustus:gratis toegankelijk ivm. de Uitmarkt
Museumnacht, zaterdag 6 november: tot 02 uur geopend met een speciaal programma
zaterdag 25 en zondag 26 december: geopend
zaterdag 1 januari: gesloten.

Vanwege brandveiligheidsvoorschriften is het aantal bezoekers dat gelijktijdig in het gebouw kan worden ontvangen beperkt.

Informatie over kaartverkoop, tentoonstellingen, evenementenprogramma en educatieve programma’s deze zomer beschikbaar op www.stedelijk.nl.

Tip: On line gekochte tickets geven toegang via de fast lane van het museum!

Noot voor de redactie:
U bent van harte welkom bij de pers preview op donderdag 26 augustus van 10 – 12 uur.

Voor aanmeldingen en meer informatie:
Press Office Stedelijk Museum, Marie-José Raven
020 – 573 26 56
m.raven@stedelijk.nl
pressoffice@stedelijk.nl
Persmaterialen zijn ook beschikbaar via www.stedelijk.nl

De PDF-versie