Nieuws — 16 mei 2004

Het tijdelijke Stedelijk Museum opent 16 mei voor publiek. Met verruimde openingstijden gaat het museum in het Post CS-gebouw door onder de naam Stedelijk Museum CS.

De toevoeging CS verwijst naar de locatie nabij hetCentraal Station van Amsterdam, alsook naar het feit dat het museum het gebouw deelt met andere gebruikers: Stedelijk Museum cum suis. Medehuurders zijn onder meer designcentrum Post Amsterdam en Club bar restaurant 11 op de bovenste (elfde)verdieping.

Stedelijk Museum CS is gehuisvest op de tweede en derde verdieping van de opvallende hoogbouw aan de Oosterdokskade 5. Daar beschikt het over 6.000 m2 inclusief entreegedeelte, museumwinkel, koffiecorner, een educatieve ruimte en ruimtes voor techniek en opslag.

Architectenbureau Zwarts & Jansma tekende voor de verbouwing die het mogelijk maakt om het voormalige PTT-gebouw als museum in gebruik te kunnen nemen.

Bureau Experimental Jetset verzorgt de grafische vormgeving.

Stedelijk Museum CS heeft naast een vaste collectiepresentatie een veelsoortig expositie- en activiteitenprogramma. Een van de openingstentoonstellingen is ‘Kramer vs. Rietveld’, een omvangrijke presentatie met meubels uit de periode 1850-2004 uit eigen collectie, met nadruk op de oeuvres van Piet Kramer en Gerrit Rietveld.

Daarnaast opent het museum met de expositie‘20/20 Vision’: een achttal hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Stedelijk Museum CS is langer open dan het ‘oude’ Stedelijk: van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Vanuit het museum is er direct toegang tot het restaurant en het auditorium van het Post CS-gebouw op de 11de (bovenste) verdieping. De programmering daar wordt door de gebruikers van het gebouw in onderlinge overeenstemming samengesteld. Stedelijk Museum CS heeft een vaste avond op donderdag. In de weekenden zal de bovenruimte ’s avonds als club fungeren.

Het ‘oude’ Stedelijk aan de Paulus Potterstraat (Museumplein) is vanaf 1 januari 2004 gesloten. Volgens de planning zal het daar in 2008 de deuren weer openen. De kantoren, depots en – de voor het publiek toegankelijke – bibliotheek van het museum zijn vooralsnog gehuisvest op Deccaweg 26, nabij Station Sloterdijk.