Nieuws — 15 aug 2011

19 t/m 21 augustus 2011: Foto’s van bezoekers en zelfgemaakte kunst in augmented reality te zien op Lowlands en in het Stedelijk Museum

Het Stedelijk is dit jaar weer aanwezig bij het Lowlands festival. Dit jaar krijgen de festivalgangers de mogelijkheid om zichzelf te vereeuwigen in augmented reality (AR), een soort van ‘extra laag’ over de werkelijkheid. Bezoekers kunnen zich laten fotograferen met de augmentizer (een door ARtours geïnitieerd project dat gebruik maakt van de bluescreen techniek) en de foto terugzien op het festivalterrein én in het museum. Daarnaast kunnen ook zelfgemaakte kunstwerken de virtuele ruimtes van het festivalterrein en het Stedelijk vullen. Peter te Bos, ontwerper van de Lowlands huisstijl, zal twee workshops ‘logo ontwerpen’ geven op het festival, en ook deze ontwerpen zijn direct daarna te zien met een smartphone in het Stedelijk Museum.  

ARtours

ARtours is het augmented reality (AR) project van het Stedelijk Museum. Door gebruik te maken van mobiele augmented reality browsers als Layar is het mogelijk om een extra laag op de werkelijkheid te plaatsen. Daarbij kijkt de gebruiker door de ‘magic lens’, de lens van de camera op de smartphone. ARtours onderzoekt het gebruik van AR in relatie tot de collectie van het museum en initieert publieksevenementen waarbij kunstenaars en publiek kennis kunnen maken met AR. Het ARtours project kwam onder meer tot stand omdat het Stedelijk Museum intensief op zoek is naar innovatieve manieren om de collectie zo goed mogelijk te presenteren in het digitale domein.

Augmentize yourself

Sander Veenhof (kunstenaar en researcher bij het ARtours project) ontwikkelde speciaal voor het Stedelijk een door ARtours ondersteunde applicatie: de augmentizer. Iedere Lowlands bezoeker kan poseren voor een bluescreen-scherm waarna een foto wordt gemaakt met een smartphone. De foto wordt direct ‘uitgesneden’ en virtueel ‘opgehangen’ op het festival terrein. Daarnaast worden de gefotografeerde bezoekers ook virtueel in het Stedelijk Museum geplaatst. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om zichzelf terug te zien tijdens een bezoek aan het museum. 

Augmentize your art

Naast het fotograferen van de bezoekers worden er ook twee workshops ‘logo ontwerpen’ georganiseerd door Peter te Bos (ontwerper van de Lowlands huisstijl) en het Stedelijk Museum. De creaties van de deelnemers kunnen direct  met een smartphone op het Lowlands terrein en in de witte ruimtes van het Stedelijk Museum te zien zijn.

ARtours wordt ondersteund door het fonds Innovatie Cultuuruitingen van Agentschap NL.