Nieuws — 28 mei 2009

Performance: zondag 14 juni 2009, 16.45 uur en 19 uur
Bezichtiging installatie: dagelijks tussen 14 – 20 uur
Zuiveringshal West, Westerpark, Amsterdam

Het Holland Festival en het Stedelijk Museum werken de komende vijf edities van het festival nauw samen in projecten die zich afspelen op de grens van muziek, theater 
en beeldende kunst. De eerste presentatie is op zondag 14 juni 2009: Teenage Lontano van Marina Rosenfeld. In deze performance met 35 jongeren smelten hedendaagse muziek en de i-pod cultuur samen.

Kunstenaars bewegen zich steeds vaker en steeds vanzelfsprekender op de grens tussen beeldende kunsten, hedendaagse muziek en popmuziek, opera, theater en film. Het Stedelijk Museum en het Holland Festival hebben deze boeiende ontwikkeling aangegrepen voor een samenwerking. Daarin realiseren zij een reeks producties op het snijvlak van de beeldende kunst en de uitvoerende kunsten tijdens de edities van het Holland Festival 2009 tot en met 2012. 
De producties zijn te zien op diverse Holland Festival locaties of in het Stedelijk Museum, al naar gelang de aard van het werk. Het Stedelijk Museum en het Holland Festival willen door het naar Amsterdam halen van bijzondere producties en ook door ze zelf te initiëren bijdragen aan de actuele discussie over de ‘ontgrenzing’ van de kunstpraktijk.

Het eerste project dat het Holland Festival en Het Stedelijk Museum presenteren is Teenage Lontano van componiste en kunstenares Marina Rosenfeld (1968, New York). Rosenfeld staat in de traditie van experimentele kunstenaars op het gebied van muziek, zoals Laurie Anderson en Yoko Ono. 
Haar grootschalige performances zijn internationaal bekend. 

Het werk dat zij tijdens het Holland Festival presenteert, bestaat uit een installatie/performance met stemmen van 35 tieners, die György Ligeti’s modernistische stuk Lontano uit 1967 coveren via mp3 spelers. Door in haar werk een modernistisch muziekstuk tegenover tienerstemmen te zetten, en daarmee de hedendaagse muziek tegenover popmuziek, wijst Rosenfeld op de mogelijkheid dat beide velden tot hetzelfde territorium behoren.

De New Yorkse Marina Rosenfeld omschrijft zichzelf als componist en beeldend kunstenaar. Zowel de muziekwereld als het museum- en galeriecircuit omarmen haar werk al jaren. Met concerten en performances in musea als het Tate Modern en installaties in muziekclubs als het Tonic (NY) slaat ze moeiteloos de brug tussen beide domeinen. De wereldpremière van Teenage Lontano was dan ook meteen de opening van de Whitney Biennale in NY in 2008.

Tijdens een reeks intieme repetities heeft zij geprobeerd om niet alleen hun pogingen haar partituur te zingen te vangen, maar ook hun spontane sociale interacties, grappen en onzekerheden. Voor het maken van de installatieversie van Teenage Lontano heeft Rosenfeld, zo schrijft zij in het on-line open source tijdschrift Interval(le)s, “de voorstellingen van de tieners die ik tijdens onze gezamenlijke sessies had gevangen, getranscribeerd en opnieuw gemixt tot weer een nieuwe “cover”, dit keer van mijn origineel, en primair gemodelleerd vanuit het gefragmenteerde commentaar, het plezier, de tegenwerpingen, de virtuositeit en de uitwijdingen van mijn geweldige zangers, want uiteindelijk vroegen hun uiteenlopende interpretaties van mijn interpretatie om een geheel eigen versie.”

Marina Rosenfeld houdt regelmatig performances in een museale setting, zoals in de Tate Gallery, maar voerde haar werk ook uit met dansgezelschappen, dj’s en de band Sonic Youth.

Het Holland Festival 2009 vindt plaats van 4 tot en met 28 juni. Teenage Lontano is te zien in de Zuiveringhal West op het terrein van de Westergasfabriek. 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Holland Festival, Norbert Bode, hoofd Communicatie, 020 – 788 21 10,norbert@hollandfestival.nl.

Stedelijk Museum, Press Office, Marie-José Raven, 020 – 573 26 56, pressoffice@stedelijk.nl